Välgörenhet ersätter kommunal vård och omsorg

Kommunernas köp av sociala tjänster från ideella organisationer har ökat med 300 procent, till två miljarder kronor per år från mitten av 90-talet fram till 2001. I Uppsala, till exempel, är det Frälsningsarmén som driver det enda natthärberget.
– Vi är respekterade för den professionalism som finns inom Frälsningsarméns socialtjänst. Vi är ett värdigt alternativ till den socialtjänst som finns inom kommunen, säger Karin Eriksson, chef för Frälsningsarméns socialtjänst i Uppsala. Nytt bemötande Frivilligorganisationerna i Uppsala fick alltså ett nytt bemötande när kommunen för tre år sedan tecknade en överenskommelse hur man ska samverka i det sociala arbetet. Nu finns det en helt ny öppenhet för vår kristna tanke, säger Frälsningsarmén. Kommunernas inköp i landet, av sociala tjänster från ideella organisationer har ökat enormt sen mitten av 90-talet, visar nya siffror från SCB. Fram till 2001 är det en uppgång med 300 procent till två miljarder per år. Och av kommunernas inköp av sociala tjänster totalt, här ingår då även aktiebolag inom vården, så svarar nu den ideella delen för 10 procent. ”Social ekonomi” I Europa kallas det här, med en franskt begrepp, för ”social ekonomi”; alltså när ideella organisationer utan vinstintresse, tar över från kommunerna. I Södertälje, är Krista Fristedt föreståndare för kyrkans sociala arbete. Hon är tveksam till utvecklingen, och sätter likhetstecken mellan ”social ekonomi” och social nedrustning. – Därför att den sociala nedrustningen är så jättestor. Det är barnomsorg, skolor, socialtjänst och så vidare. Då är det bra att vända sig till kyrkorna som alltid har hållit på med någon form av socialt arbete, säger Krista Fristedt. – Det ligger så att säga i det kristna budskapet att ta hand om sin medmänniska. ”Ingen konflikt” Morgan Johansson, folkhälso- och socialminister, vill inte medge att regeringen vill låta kyrkarnas ideella arbete ta över. Det måste finnas en välfärdsstat i botten, säger han. – Man ska se positivt på det arbete som man gör. Men jag vill inte se den här konflikten mellan frivilligarbete å ena sidan och välfärldsstaten å den andra, utan låt oss se det som två verksamheter som kompletterar varandra, säger Morgan Johansson, folkhälso- och socialminister.
Lars-Erik Backman, P1 Människor och Tro
Mer om Kyrkorna och välfärdssamhället, hör ni på fredagen i ”Människor och Tro” i P1 15.03.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista