Lättare forska om varg med nya sändare

För att göra det svårare för bland andra tjuvskyttar att spåra varg, testas nya sändare för vargarna. Fyra nya typer av vargsändare ska testas av Grimsö viltforskningsstation.
Problemet med de gamla sändarna är att deras radiosignal lätt kan pejlas in av exempelvis tjuvskyttar. Förutom att det innebär att vargarna löper högre risk att dödas, ställer det också till det för forskarna. – Vi får svårt att tolka de resultat vi får, säger Jens Carlsson, vargforskare på Grimsö. Det finns en risk att de sändarförsedda vargarna inte är representativa. De gamla sändarna sände alltså en vanlig radiosignal som i princip vem som helst kunde fånga upp. Med de nya sändartyperna däremot ska det vara omöjligt för någon annan än forskarna att spåra vargarna. En av de nya sändartyperna är av komplicerad högteknologisk karaktär och fungerar så att sändaren kontinuerligt lagrar information om var den befinner sig. Varje gång vargen kommer in inom ett område som har GSM-täckning skickas informationen via SMS så forskarna kan läsa av hur vargen har förflyttat sig. Den information som sändaren ger används bland annat till långsiktig forskning för att kartlägga vargarnas rörelse i förhållande till mänsklig aktivitet, men den kommer också till omedelbar användning för allmänheten genom en så kallad vargtelefon.
Frida Lundberg, SR Örebro
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista