HRF vill öka kontrollen av leverantörer

Hotell- och restaurangfacket vill nu öka kontrollen av underleverantörer, till exempel städföretag i branschen. Dåliga arbetsförhållanden för de anställda är ett problem.

Per Persson är fackförbundets vice ordförande.

– Vi inser ju att vi inte kan lösa de här problemen själva, det måste man göra gemensamt i branschen, säger Per Persson.

Nyligen sa restaurangkedjan McDonalds upp samarbetet med en städfirma, just för att personalen behandlats dåligt. Claes Eliasson är presschef på McDonalds.

– De här medarbetarna har levt och verkat under fullkomligt oacceptabla arbetsförhållanden, säger Claes Eliasson.

– Det handlar dels om att de jobbar sju dagar i veckan, och väldigt sällan har någon ledighet, det handlar förmodligen också om att de inte får betalt för allt timmar de arbetar, de får inte alltid ut den lön de ska ha heller.

”Dags att agera”
I ett brev till arbetsgivarorganisation inom Hotell- och Restaurangbranschen, SHR, skriver facket att branschen förföljs av ryktet om ekonomisk brottslighet och att det nu är dags att göra något åt det.

Mats Hulth, som representerar arbetsgivarna, är väl medveten om problemet.

– Man kan göra väsentligt mycket mer så man kan minska det dramatiskt tror vi. Vi har tillsatt en arbetsgrupp för att hjälpa våra medlemsföretag, säger Mats Hulth.

I vilken utsträckning förekommer det?

– Det är svårt att bedöma, men att det förekommer är tillräckligt allvarligt för att vi måste vidta åtgärder.

Konkurrens på lika villkor och riktlinjer för hur företagen köper tjänster av sina underleverantörer är fackets recept för hur dom anställda ska få bättre villkor. Per Persson igen.

– Vi är ju en seriös bransch som ska tjäna pengar på bra kvalitet, så att de anställda har möjlighet att ha bra, utvecklande och trygga jobb, säger Per Persson.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".