Ericssons interna rapportering får kritik

Carina Lundberg Markow, chef för ägarstyrning vid Folksam, som är en av Ericssons större aktieägare, är kritisk till hur den interna rapporteringen i Ericsson skötts. På tisdagen vinstvarnade ju företaget, och aktien rasade.

Frågan som fortfarande är obesvarad kring telekomföretaget Ericsson, är hur det kunde vända ned så snabbt.

– Att man kan komma så snett som man gjort i år visar ju att det finns brister i rapporteringssystemet. Att det kan svänga så pass mycket utan att man har kontroll på det är ju oroväckande, säger Carina Lundberg Markow.

”Goda tider” för en månad sedan
Så sent som för en månad sedan talade Ericssonchefen Carl-Henrik Svanberg på en kapitalmarknadsdag i London, och han talade om fortsatt goda tider.

Men som bekant så vändes allt upp och ned i går morse när bolaget tvingades berätta att vinsten för det tredje kvartalet bli betydligt lägre än väntat. Det fick aktiekursen att falla som en sten.

I dag är det tyst från Ericsson, men i går sa Carl-Henrik Svanberg att företagsledningen först i måndags fick en samlad bild av hur illa ställt det var.

Skadar Ericsson anseende
Carina Lundberg Markow anser att Ericsson tidigare borde ha förstått att det vänt, och att det här skadar bolagets anseende, särskilt internationellt.

Och hon tycker att Ericssonchefens tal om att rapporteringen är komplicerad, med tanke på att Ericsson finns i 140 länder, inte väger så tungt.

– Det finns ju andra företag som klarar det här. Den här typen av gigantiska rapportmissar förekommer ju väldigt sällan i dagens läge. Om andra företag kan klara det, så borde ju Ericsson också kunna göra det.

Du är ju i Vietnam nu och där är Ericsson ett känt företag. Vad har du hört för reaktioner där?

– När de hör att jag är från Sverige frågar de dirkekt hur det här kunde hända, vad vi håller på med. Upprörheten är ganska stor, och också oron över vad det här kan innebära och vad det beror på.

Ericssonaktien har fortsatt ned något under onsdagen, och kostade vid 16-tiden runt 20 kronor.

Sören Granath
soren.granath@sr.se