Kritik mot thailändsk Jas Gripen-affär

Thailand vill köpa svenska stridsflygplan av typen Jas 39 Gripen. Det beskedet kom på onsdagen. Ett besked som väckt skarpa reaktioner hos Amnesty och Svenska Freds.

Thailands flygvapenchef, Chalit Phukphasuk, sa till Ekot efter en presskonferens i Bangkok på onsdagsförmiddagen att det thailändska flygvapnet ska skicka in sina önskemål till det thailändska försvarsdepartementet.

Nästa steg är förhandlingar mellan Thailand och den svenska staten.

Staten säljer
Formellt kommer affären gå till så att Gripen International säljer stridsflygplanen till staten som säljer dem vidare till Thailand. Ordern är värd sju miljarder kronor, totalt handlar det om tolv plan.

Det är en viktig affär för Gripen International, som nu kommer in på den asiatiska marknaden, säger informationsdirektör Owe Wagermark.

– Vi vill ju ha mer kunder i framtiden och en offert vi nu jobbar mycket hårt med är Indien och finns det redan kunder i regionen så kommer det säkert ha en positiv inverkan på andra länder och flygvapen som funderar på att byta flygplan.

Inte lämpligt
Affären fick omedelbart kritik, eftersom Thailand styrs av en militärregering som tog makten vid en statskupp förra året. Enligt de regler som styr svensk vapenexport får inte vapen säljas till länder som kränker de mänskliga rättigheterna, eller där det pågår inre väpnade oroligheter.

Elisabeth Löfgren på Svenska Amnesty tycker att det är klart olämpligt att sälja JAS-plan till Thailand.

– Vi är förvånade över beslutet och vi tycker det är olämpligt eftersom vår tolkning av de här riktlinjerna är att en inre väpnad konflikt och oroligheter bör göra det omöjligt att exportera vapen dit.

Hur skulle svenska flygplan kunna påverkar den här situationen?

– Man bombar inte i nuläget men en sådan här konflikt som ligger och pyr och ibland blossar upp lite mer, den kan bli betydligt allvarligare och då kan det ju också vara så att de här planen kan sättas in mot befolkningen där.

Svenska freds- och skiljedomsföreningen håller med. Enligt generalsekreteraren Ola Mattsson kan försäljningen av Jasplan till Thailand till och med stärka militärdiktaturen där.

– En starkare vapenmakt gör att diktaturen i sig blir starkare, man kan utöva en starkare repression mot folket om det skulle behövas.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se