Fängelse för insideraffärer runt Biacore

Det blev fällande domar för grovt insiderbrott mot den 56-årige chefen i Carnegiechefen och den 65-årige finansmannen i Malmö. Tingsrätten dömer de två till sex månaders fängelse för att ha utnyttjat hemlig information i bioteknikföretaget Biacore.

Från den första anmälan om en misstänkt insideraffär till förundersökning, åtal och till fällande domar har det gått ovanligt kort tid.

En orsak är att den 65-årige finansmannen varit ovanligt påstridig mot en börsmäklare för att genomdriva en aktieaffär i företaget Biacore till ett pris som låg ovanför den rådande börskursen. Det blev ett fall på eget grepp.

Gjordes upp på telefon
Med den starten har det varit möjligt för en åklagare på Ekobrottsmyndigheten att nysta upp ett händelseförlopp där den 56-årige chefen på Carnegie läckt insiderinformation om en förestående affärer mellan Biacore och företaget BGI Helthcare.

Informationen lämnades genom telefonsamtal mellan de två inblandade den tolfte och 13 juni. Vinsten på insideraffären blev 695 000 kronor.

Under rättegången har finansmannen i Malmö framhållit att omkring 200 personer kan ha haft kunskap om en affär mellan Biacore och BGI Healcare. Det fanns många rykten och ingen säker kunskap.

Angelägen
Tingsrättens uppfattning är att det påståendet faller på sitt egen orimlighet, dels därför att finansmannen har varit som det heter ”anmärkningsvärt angelägen” om att köpa aktier i Biacore och det på ett sätt som skiljt sig från normal handel på en aktiebörs, dels därför att finansmannen varit beredd att betala en överkurs för aktierna i Biacore.

Domen är att både chefen på Carnegie och finansmannen döms till sex månaders fängesle.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".