Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt debatterade i riksdagen.

Partiledardebatt om ökande orättvisor

I riksdagens partiledardebatt kritiserade socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt för att öka orättvisorna i Sverige.

Efteråt var hon kritisk mot Fredrik Reinfeldt och regeringens försämringar i a-kassan.

– Jag såg också en statsminister som totalt bortser från att hans egen politik har tvingat ut 350 000 människor att, om konjunkturen viker, stå utan a-kassa. Jag tycker att han var förnedrande nedlåtande.

”Mer utbildning vägen till jobb”
Mona Sahlin slog i debatten fast att satsningar på utbildningar i form av fler högskoleplatser och komvuxplatser är vägen till fler jobb i Sverige.

Fredrik Reinfeldt kritiserade å andra sidan Sahlin och socialdemokraterna för att deras förslag om höjda skatter och höjda ersättningnivåer i socialförsäkringarna.

– Kraftiga skattehöjningar för dem som jobbar. Dem du kallar höginkomsttagarna, lokalvårdarna, förskollärarna. Men det värsta av allt är ändå jobbsveket. Med klinisk precision tar ni bort allt som utomstående betraktare menar ger jobb, sa Fredrik Reinfeldt.

Första debatten för Björklund
Folkpartiledaren Jan Björklund gjorde sin första partiledardebatt. Han pekade på att jobben blir allt fler och menade att stor del av ökningen beror på regeringens politik.

– Låg- och medelinkomsttagare med jobb kommer de kommande åren att ha de snabbaste standardförbättringarna på mycket mycket länge i svensk historia. Så Mona Sahlin: Upp med mungiporna, sluta sura, sa Jan Björklund.

Mona Sahlin kontrade.

– Jag har hört er i regeringen säga många gånger att ni har så kul ihop. Hur tror Jan Björklund att det känns för den arbetslöse att höra att ja, de skar ned på a-kassan, men de hade roligt medan de gjorde det.

”Hånfullt mot många”
Vänsterpartiets Lars Ohly kritiserade också miljöpartiets språkrör Peter Eriksson kritiserade regeringens förslag om att slopa rätten för deltidsarbetslösa att stämpla upp till heltid.

– Jag tycker att det här är väldigt hånfullt mot många människor, mot den ensamma mamman som faktist försöker att ta hand om sina ungar och inte känner att hon orkar jobba heltid och samtidig se sina barn i ögonen.

Centerns Maud Olofsson trodde ändå att förslaget får positiv effekt.

– Vad är det som gör att kommuner och landsting år efter år tvingar kvinnor att jobba deltid? Jo, för att det finns en möjlighet för arbetsgivarna att se till att de lever på a-kassa resten av tiden.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".