Mer än 20 000 lägenheter ska rustas upp.

Miljardsatsning på miljonprogrammet

Nu är det äntligen dags att rusta upp de slitna bostäderna från miljonprogrammet på Järvafältet i norra Stockholm. Bara kommunala Svenska Bostäder kommer att satsa, 1,5 miljarder, säger bostadsborgarrådet, Kristina Alvendal.

– Tidsperspektiv på 10-15 år för att förändra ett så stort område som Järvafältet och därför är det också naturligt att även penningmässigt, så kommer det här att bli den största investeringen någonsin, säger hon.

Sex stadsdelar
”Järvalyftet” kallar Stockholm stad den här satsningen på att rusta upp mer än 20 000 lägenheter som nu hunnit bli 40 år gamla och slitna. Det handlar om sex stadsdelar med 60 000 stockholmare.

Det är flera krafter som ska bidra ekonomiskt till Järvalyftet; bostadsbolagen, privata näringslivet och Stockholms stad. Det handlar inte bara om att rusta upp bostäderna. Och liksom Botkyrkabyggen och Skanska tidigare sagt, när man ska sanera miljonprogrammet, så är nyckelordet helhetsgrepp.

– Jag tycker att det just är helhetsgreppet som är viktigt att det handlar om flera olika delar. Öka möjligheten för människor att komma från ett utanförskap, att gå från bidrag till arbete. Men det är minst lika viktigt att skapa en attraktiv boendemiljö.

Hyreshöjingar
Men hur boendemiljön ska se ut vet ingen ännu: Men loftgångarna på husen ska bort - en del ska rivas och nya bostadsrätter byggas: Och de boende kan få betala kalaset ,säger Göran Wendel VD för Svenska bostäder

– Ja, delvis blir det ju så för när vi går in och gör förändringar i områden och bygger om så måste vi ha förhandling med hyresgästföreningen om förändrade hyror. Men en hel del är också underhåll som vi är skyldiga att göra.

Men det kan bli dyrare att bo efter ombyggnaden?

– Om vi gör en komplett ombyggnad så blir det högre hyror, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".