Turkiet röstar ja till militär operation

Turkiets parlament har gett grönt ljus för landets armé att gå in i norra Irak. Godkännandet kommer trots omvärldens uppmaningar till Turkiet att besinna sig och avstå från att försöka lösa konflikten med PKK-gerillan militärt och på egen hand.

Med överväldigande majoritet röstade parlamentsledamöterna för att låta armén gå in i norra Irak i stor skala, när och så många gånger som det anses nödvändigt.

Visa återhållsamhet
Men Turkiets premiärminister sa så sent som på tisdagen att ett godkännande inte betyder att en invasion står för dörren, utan att det kan komma när som helst under det kommande året.

Samtidigt som omröstningen pågick uppmanade USA:s president George Bush än en gång Turkiet att inte gå in i norra Irak och också NATO:s generalsekreterare vädjade tidigare till medlemslandet Turkiet att visa återhållsamhet.

Rätten på sin sida
Men många i Turkiet är besvikna på sina allierade som de menar inte tar landets terrorproblem på allvar. Turkiet anser sig ha folkrätten på sin sida vid ett eventuellt intrång i norra Irak, för att komma åt PKK-gerillans baser i norra Irak.

Men det kurdiska styret i norra Irak sa på onsdagen att man betraktar en eventuell turkisk operation inne i Irak som olaglig och PKK-gerillan befälhavare säger på onsdagen till en tidning att tusentals gerillamedlemmar står beredda att möte de turkiska soldaterna.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista