Högtryck för svenskt lantbruk

Det svenska lantbruket är inne i en av dé kraftigaste högkonjunkturerna på många år, tack vare hög efterfrågan och stigande priser. Och nu ökar investeringarna i till exempel nya maskiner kraftigt.

På den stora lantbruksmässan som pågår i Jönköping möter försäljarna optimistiska bönder.

”Lönsamheten har återvänt”
– Vi kan se att många lantbrukare kommer hit, de är pigga och glada, de är fulla av tillförsikt.

För Bo Stark som säljer lantbruksmaskiner av olika slag är det goda tider. Hans företag Väderstadverken ökar sin försäljning både i Sverige och i utlandet.

– Det vi känt de senaste ett till två åren. Det är att lönsamheten har återvänt till svenskt lantbruk och även europeiskt lantbruk.

Hur märker ni det?

– Ökade förfrågningar. Många lantbrukare står beredda att ta klivet. Man kanske byter sitt växtodlingssystem till ett mer rationellt system. Man har tvekat tidigare men ser nu att lönsamheten har återvänt och de flesta ser nog långsiktigt, ett par år framåt, säger han.

Bo Stark är en av de många utställarna på lantbruksmässan den här veckan, en mässa som verkligen känner av de godare tiderna; med ett tryck som aldrig förr.

Varenda monterplats är fylld: traktorer och skördetröskor står ända ut i gångarna där köpsugna lantbrukare trängs; många har väntat länge på att ha råd med nyinvesteringar och vill nu passa på.

Fredrik Frömo är lantbrukare från trakten av Halmstad.

Många säger att det går bra för lantbruket nu. Är det rätt läge att investera?

– Ja, det känns som att det går åt rätt håll, säger han.

Hittills i år har försäljningen av jordbruksmaskiner i Sverige gått upp 13 procent, enligt branschorganisationen maskinleverantörerna, men konjunkturuppgången för lantbruket är samtidigt internationell.

Stigande efterfrågan
Bakom finns en stigande efterfrågan på både mjölk och spannmålpriserna, både för livsmedel och numera även biobränslen som framställs inom lantbruket. Mats Persson är generaldirektör på Jordbruksverket.

– Det är en utveckling vi inte har sett på väldigt många år. En efterfrågan från stora länder på livsmedel. Men också att EU under lång period har dragit ned på lager och annat. Och det är då ganska lite av produktionen som går i världshandel, därför får det stort genomslag på priserna.

Kommer det att hålla i sig?

– Kanske inte på den här höga nivån, det tror jag inte. Men jag tror inte heller att det kommer att falla tillbaka till de låga nivåer som var tidigare. Utan jag tror vi får vänja oss vid högre priser på jordbruksprodukter och då också höga livsmedelspriser, säger Mats Persson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se