Ökat regelkrångel för företag

Regeringens ambition att minska byråkratin för företagen tycks fungera dåligt. Många företagare upplever att de administrativa kostnaderna har ökat när nya regler lanserats under senaste året.

Det visar en rapport från intresseorganisationen Näringslivets Regelnämnd. Vd Jens Hedström.

150 förslag till nya regler
– Det mest anmärkningsvärda vi har sett i undersökningen är att regelkrånglet har ökat för företagen de senaste året, trots att regeringen har sagt att man ska förenkla för företagen.

Näringslivets Regelnämnd har tittat på 150 förslag till nya eller förändrade regler för företag under det senaste året. De flesta av dem inkomna efter valet förra året och därmed lagda under den nuvarande borgerliga regeringen.

Rapporten visar att i 63 procent av fallen tycker företagen att de administrativa kostnaderna har ökat på grund av krångliga regler. Motsvarande siffra vid förra mätningen 2006 var 53 procent.

– Ett exempel är att man har infört kassaapparater för försäljare och det innebär ökat krångel, även ute på stan, säger Jens Hedström.

60 miljarder
Krångliga regler kostar svenska bolag uppskattningsvis 60 miljarder kronor per år i form av pappersarbete, enligt Jens Hedström. Alla typer av företag - oavsett bransch och storlek - drabbas av byråkratin. Men jobbigast är det för de lite mindre företagen, säger Jens Hedström.

– Den största andelen företag i Sverige det är ju små företag, så de drabbas ju hårdare. Eftersom de inte har någon särskild personal avsatt för att hantera reglerna, säger han.

Anita Roll är vd och ägare till ett konsultbolag inom it-branschen med 24 anställda. Hon säger att den tid som företaget måste lägga ned på att anpassa sig till nya regler motsvarar 20 procent av bolagets totala omsättning.

Svåra att tolka
Reglerna i sig är dock inte det största problemet. Det svåra, och tidskrävande, är att hitta reglerna och sedan tolka dess betydelse.

– Man får lägga ned väldigt mycket kraft på att ta reda på och orientera sig runt alla dessa otroligt krångliga regler. Det får vi lägga ned hur mycket tid som helst på istället för att göra det vi egentligen vill, nämligen ägna oss åt affärer.

Anita Roll tycker att regeldjungeln blir allt krångligare för varje år. Hennes budskap till beslutsfattarna när det gäller skapandet av nya företagsregler är enkelt.

– Var tydlig enkel och konkret, säger hon.

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista