Spansk byggboom lockar illegal arbetskraft

Spaniens ekonomi växer kraftigt, mycket tack vare en stor arbetskraftsinvandring de senaste åren. Men experter varnar också för vad som kommer att hända i framtiden, när jobben blir färre samtidigt som strömmen av bland andra afrikanska arbetssökande fortsätter.

Trots en något avmattad byggkonjunktur så byggs det fortfarande mycket i Spanien, som här i Barcelona, ett nytt femvåningshus.

Tolv procent
Behovet av folk i byggsektorn har lockat många invandrare till Spanien från Östeuropa, Latinamerika och Afrika. Statistiken över antalet invandrare i Spanien visar på en formlig explosion de senaste sex, sju åren. Idag utgör de tolv procent av den arbetsföra befolkningen och ökningen fortsätter.

– Tillväxten inom till exempel byggsektorn hade aldrig kunnat öka så mycket utan invandringen, de flesta studier visar på att det varit väldigt bra för ekonomin” säger Libertad Gonzales professor ekonomi på universitetet popeu fabra.

– Dom som söker sig till Spanien, både legalt med arbetstillstånd och illegalt, är inställda på att jobba hårt och dom kostar inte välfärdssystemen särskilt mycket, säger hon.

Risker
Men det finns också risker att så många kommer illegalt, och utan jobbkontrakt lockar man fram de sämsta sidorna hos en del arbetsgivare, varnar facket. Många bor och jobbar under usla förhållanden inom jordbruket och i tjänstenäringen.

Dessutom riskerar det på sikt att pressa ner lönerna för övriga på arbetsmarknaden och göra Spanien till ännu mer ett låglöneland.

Fruktar tillbakagång
Och vad fler experter nu börjar frukta är vad en tillbakagång i ekonomin kommer att betyda. I fjol växte Spaniens tillväxt klart över snittet i EU- men hur ska strömmen av invandrare tacklas när ekonomin förr eller senare börjar gå mer knackigt?

– Det är oklart vad en nedgång skulle betyda för alla illegala invandrare, men risken finns att det leder till svårigheter för dessa människor och en ännu mer växande svart sektor, säger Libertad Gonzales.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se