Ryska protester mot stigande matpriser

När president Vladimir Putin idag har sitt telefonväkteri med folket är det en fråga som toppar. Vad som ska göras åt de kraftiga prisökningarna på basmatvaror som mjölk, bröd och olja.

I butikerna skrivs priserna ut för hand så ofta har de höjts de senaste veckorna. En liter mjölk kostar i Moskva lika mycket som i Sverige.

Handskrivna lappar
Högvis med mynt rasslar ner hos kassörskan i mjölkaffären på Dimitrovkagatan. Här betalas varorna först innan de får hämtas ut mot kvitto hos någon av expediterna, ett sovjetiskt system som lever kvar. I diskarna sitter handskrivna prislappar, priserna har ändrats så ofta att det inte är någon idé att trycka upp dem.

– Priserna har stigit bara på några dagar, säger Elena som säljer mjölk och visar den dyraste feta mjölken.

Priset är nära 53 rubel för en liter, ungefär 15 kronor. Samma paket rysktillverkad mjölk kostade 42 rubel för en månad sedan eller motsvarande 11 kronor. Ostpriserna har blivit tre gånger högre på samma tid. Men kunderna klagar inte, säger expediterna, de bara handlar lite mindre än vanligt.

Landsomfattande problem
Prisökningarna på basmat är ett landsomfattande problem som också fått människor att demonstrera i protest. I södra Ryssland hölls en sanktionerad demonstration där huvudtalaren sa att hans familj bara hade råd med gröt.

Men bibliotekarien Olga oroar sig inte. Hon har en statlig lön på 5 000 rubel, ungefär 1400 kronor, men bryr sig inte om höjda matpriser, hon vet faktiskt inte ens vad mjölken kostar:

– Kanske 16 rubel, men vet ni jag bryr mig inte om vad det kostar jag köper det jag behöver, stiger priserna jobbar jag bara mer, säger hon.

– Jag är optimist, huvudsaken är att du är frisk och kan jobba mycket, säger hon och kvinnan som säljer handskar och strumpor på gatan håller skrattande med, vi jobbar bara mer så går det.

Inflationen
Regeringen har lovat att prishöjningarna kommer avta och att allt blir normalt om två tre månader. Men inflationen är redan högre än förra årets och de höga matpriserna är gemene mans främsta samtalsämne.

Och när president Vladimir Putin idag håller telefonväkteri med hela folket är det såna frågor det mest kommer handla om - inte om det stundande parlamentsvalet och politiken.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista