Högerpopulism präglar schweiziskt val

På söndag är det parlamentsval i Schweiz. Och valkampanjen har helt dominerats av det högerpopulistiska schweiziska folkpartiet, SVP. Utvisning av invandrare som begår brott eller fuskar med socialförsäkringarna är ett av partiets främsta krav.

Skapa trygghet är rubriken på valbilden. Tre vita får sparkar ut ett svart får från den schweiziska flaggan. Och texten: Skriv under kravet på att kriminella utlänningar ska utvisas från Schweiz. Är det barn som begår brott ska också deras familjer kunna utvisas.

Utlänning enligt SVP:s definition är också invandrare som redan fått schweiziskt medborgarskap. Det tar tolv år att bli medborgare, men det ska alltså inte vara något hinder för utvisning. SVP vill också kunna visa ut såna som fuskar med sociala förmåner.

Största partiet
Schweizerische Volkspartei är sedan valet 2003 det största partiet i parlamentet, med nära 27 procent av rösterna. Opinionsmätningarna inför valet på söndag pekar mot en ny seger för SVP.

Med justitieministern Christoph Blocher i spetsen har partiet kampanjat mot kriminella utlänningar och mot EU. De andra partierna har på ett defensivt vis mer reagerat på Blocher och SVP än de har drivit egen politik.

Att Christoph Blocher väcker känslor ser man på valplakaten på gatan här i Bern. De affischer som bär hans bild är för det mesta vandaliserade eller nerklottrade. Vid solen som går upp i hörnet på den här SVP-affischen står det skrivet: Den här solen är brun.

Blocher själv är inte tillgänglig för journalister de här dagarna före valet.

Undangömd particentral
Particentralen för Schweiz största politiska parti finns i Bern bakom en låst dörr i ett ocentralt villakvarter utan någon skylt mot gatan. Så småningom öppnas ytterdörren mot gården på glänt av en man som presenterar sej som herr Müller på partiets presstjänst.

– Vi måste vara anonyma för att vi är hotade. Och nej, vi ger inga mer intervjuer, säger han.

Broschyren med tre vita får som sparkar ut ett svart överräcker han ändå i ytterdörren, den som nu går runt som bilden av Schweiz på många förstasidor i den internationella pressen.

Per Eurenius, Bern
per.eurenius@sr.se