Oro för sämre tillväxt i USA:s ekonomi

En ny rapport från USA: s centralbank varnar för trögare tillväxt i USA. På en rad områden bromsas ekonomin, och dessutom är de amerikanska industrierna mer osäkra nu när det gäller framtiden.

Hjulen snurrar långsammare i den amerikanska ekonomin, tillväxten har bromsats inom flera områden under september och början av oktober. Det visar Federal Reserves beiga bok, en rapport som bygger på uppgifter från centralbankens olika regionkontor i USA.

Problemen inom bostadsmarknaden bara fortsätter, huspriserna sjunker, och antalet sålda hus och lägenheter minskar inom de flesta distrikt. Det påverkar i sin tur bostadsbyggandet som också har dämpats.

Industrierna osäkra
Konsumtionen har också tappat fart, liksom tillverkningsindustrin och tjänstesektorn.

Dessutom säger centralbanken att USA: s industrier är mer osäkra nu när det gäller framtiden, vilket kan påverka investeringsviljan i världens största ekonomi.

Sänkta förväntningar
Som om inte Feds rapport räckte kom på onsdagen ytterligare bevis på hur trögt den amerikanska ekonomin rör sig: internationella valutafonden IMF sänkte sina tillväxtförväntningar på USA i sin prognos för nästa år.

I somras trodde man på en amerikansk tillväxt på 2.8 procent under 2008, nu har IMF sänkt ribban till 1,9 procent och skriver i sin prognos att risken för en amerikansk lågkonjunktur har ökat.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se