Tyskland inför pant på burkar och plastflaskor

I Tyskland har man från och med i år infört pant på burkar och plastflaskor. Men det är långt till ett enhetligt system.
Så infördes den till sist, burkpanten, starkt kritiserad, starkt symboltyngd som ett steg i den röd-gröna regeringens miljöprogram, men jag tror inte att någon svensk kan annat än skaka på huvudet åt den tyska ineffektiviteten i detta fall. Pant på kolsyredrycker Så här är det: det är bara kolsyrehaltiga drycker vars burkar och flaskor beläggs med pant, det innebär att när du går till kiosken och köper en storflaska apfelschorle, populär äppelläsk, och samtidigt en apfelsaft, äppeljiuce av samma märke i identiska flaskor så är det pant på den ena men inte på den andra. Kvitto krävs för pantning Vad värre är, ända fram till september kan du bara lämna tillbaka flaskan i samma kiosk som du köpt den, det i sin tur innebär att vissa handlare kräver att kassakvittot tas med vid pantning, andra ger ut egna kuponger, för några pantautomater finns inte ännu. Småkiosker drabbas Hårdast drabbas förstås alla småkiosker och bensinstationer där går försäljningen ner. Vem köper en läsk när de tankar eller är på väg till jobbet dricker ur den någon annanstans och åker sedan tillbaka med den kladdiga burken till platsen för inköpet? Panten är 25 cent alltså drygt två kronor, något konsumenterna inte gärna kastar bort men från 1 oktober skall det vara ordning i kaoset och tyskarna skall, precis som svenskarna, kunna lämna sina burkar och flaskor i där för avsedda automater.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".