Nordkorea skyller på USA för kärnkraftskris

Det är USA som bär skulden för att det uppstått en kris om Nordkoreas kärnkraftsprogram. Det sa Nordkoreas ambassdör i Peking på fredagen samtidigt som den nyvalde sydkoreanske presidenten Roh Moo-Hyun säger sig vara redo att medla mellan Nordkorea och USA.
När Nordkoreas ambassadör i Kina höll presskonferens i Peking på fredgen var budskapet att Nordkorea önskar direkta förutsättningslösa överläggningar med USA och med FN:s atomenergiorgan IAEA. Ohövligt tonläge Tonläget var däremot inte direkt hövligt eller finstämt. USA bär skulden till att en kris har uppstått, sa ambassadör Choe Jin-Su. Det är ytterst ovanligt att högt uppsatta nordkoreaner uttalar sig direkt eller ger presskonferenser. Vill komma ur krisen Skälet till att Nordkorea på detta sätt ger offentlighet åt sina propåer visar att det isolerade kommuniststyrda landet trots beskyllningar mot amerikanerna ändå vill försöka komma ur den storpolitiska kris som uppstått. Nordkorea skyller alltså på USA. USA har enligt Peking-ambassadören motarbetat dialog. Det var när Nordkorea mot slutet av förra året aktiverade en vilande plutoniumproducerande kärnkraftsreaktor som USA och omvärlden i övrigt tryckte på larmklockan. Inte blev det bättre när Nordkorea starx före årsskiftet körde ut de inspektörer som för IAEA:s räkning har kontrollerat att kärnkraftsanläggningen i Yongbyon stått stilla. Nordkorea hade tidigare under hösten erkänt att ett hemligt kärnvapenprogram höll på att utvecklas. USA har motsatt sig samtal Tidigare har USA motsatt sig alla former av direkta överläggningar med Nordkorea. Nordkoreanerna måste självmant upphöra med alla sina kärnvapenambitioner är USA:s inställning. Nordkoreas Peking-ambassadör hävdade att det är självförsvar när kärnkraftsprogrammet åter har satts igång efter åtta års uppehåll. Sydkorea vill medla Sydkoreas tillträdande president Roh Moo-Hyun har sagt sig vara villig att medla mellan Nordkorea och USA. Men då måste båda länderna vara villiga till kompromisser, sas på fredagen i Sydkorea. Sydkoreas regering har sänt speciella sändebud till Peking och till Moskva för att försöka få Kina och Ryssland att utöva påtryckningar på Nordkorea. Under de närmaste dagarna ska den koreanska kärnvapenkrisen diskuteras på hög nivå i Washington, där delegater för Sydkoreas och Japans regeringar ska överlägga med representanter för Bushregeringen. Än så länge har USA betonat att krisen ska kunna lösas på diplomatisk väg.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".