Månghundraårig kamelhandel

En månghundraårig verksamhet fortsätter att omsätta mycket pengar varje vecka strax utanför den egyptiska huvudstaden Kairo. På kamelmarknaden i Birqash byter varje år uppemot 300 000 kameler ägare.
Piskrappen nästan ekar i morgonkylan - männens rop och de hårda slagen av bambukäppar mot kamelländer driver de skrämda djuren dit uppköparna vill. Klockan är strax efter sju på morgonen och gryningen har ännu inte drivit bort nattens dimmor från sänkorna mellan palmträden. Största marknaden i världen Kamelmarknaden i Birqash, 3,5 mil nordväst om Kairo, är den största i hela världen. Hit kommer hundratusentals djur varje år för att säljas de flesta till slakt eftersom kamelkött är mycket uppskattat i den här delen av världen. Men omkring en tiondel går ett bättre öde till mötes och får arbeta med transporter som deras förfäder gjort i alla tider. Över hela det platta, nertramade området ligger en doft av boskap och kamelerna äter vad de kan komma åt medan säljare och köpare gör upp om priset. Larmet är stort och många av djuren verkar vettskämda och protesterar ljudligt. Fastsurrade dromedarer Dromedarna på flaket har hårdhänt bundits fast och de skriar av rädsla eller protest är svårt att veta. De har just köpts till slakt och nu väntar den sista delen av deras resa som började någonstans i Sudan. I fyrtio dagar gick de tillsammans med sin uppfödare den långa vägen till den egyptiska gränsen, där Mohammed Abdel Aad El-Sharifs mannar väntade på de med sina lastbilar. Lastade på flaken kom dromedarena fram till Birqash och nu har de sålts vidare. Kung på kamelmarknaden Mohammed är Kungarnas kung på Kamelmarknaden. Hans familj har varit i branschen i 500 år och hans far var Kungarnas kung före honom. Men titeln är inte ärftlig - en av de 18 främsta handlarna väljs till ämbetet som egentligen handlar om att vara köpmännens företrädare - förutom den ära och prestige som givetvis följer med. Med mörktonade glasögon och gyllene Rolexklocka på armen ser han snarare ut som en försäljare av begagnade bilar men det är högst levande väsen har har med att göra och inte utan en viss kärlek. Tillgiven kamel Mohammed el-Sherif berättar om en ung kviga som blev så tillgiven att hon kom springades till hans bil varje dag för att hälsa med en blöt kamelpuss. Hon skaffade sig emellertid vanor: hon åt helst socker och utsäde, blev alldeles för fet så Mohammed tvingades slakta sin tillgivna vän: hon skulle inte ha klarat sommarhettan. Osäker framtid för kamelmarknaden Frågan är hur länge kamelmarknaden får vara kvar i sin nuvarande, urgamla form. Den moderna tiden trycker på och affärerna går inte längre lika bra. De senaste fyra åren har omsättningen sjunkit med trettio procent trots att efterfrågan är fortsatt hög. Ett djur kan kosta från 5 000kronor och uppåt, beroende på ålder, kondition och intelligens. Mohammed säljer mellan femtio och hundra kameler varje marknadsdag och han har så att han klarar sig. Hans son har redan börjat lite smått men om han i sin tur får släktled efter sig bland kamelerna är en annan fråga.
Lars Kobbe, på kamelmarknaden i Birqash, Egypten
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".