Dubbla tester ger bättre cancerskydd

Färre kvinnor skulle utveckla livmoderhalscancer om det vanliga cellprovet vid gynekologiska hälsokontroller kombinerades med ett test för att upptäcka infektioner av vårtviruset HPV. Det visar en stor svensk studie av drygt 12 500 kvinnor, som publicerats i New England Journal of Medicine.

Joakim Dillner, professor i virologi i Lund som har lett studien.

- Den visar att om man i vanlig organiserad cellprovtagning tar både ett vanligt cellprov och ett virustest papillomvirustest, då har man vid nästa cellprov ett skydd mot att få allvarliga cellförändringar. De minskar med ungefär hälften, anser Joakim Dillner.

Testet halverade risken
Mer än 12 500 kvinnor mellan 32 och 38 år ingår i studien. Bland dem som gjort virustestet var alltså risken hälften så stor som för övriga att de vid nästa cellprov hade några cellförändringar i livmoderhalsen.

Eftersom HPV-virus, humant papillomvirus, kan vara ett förstadium till livmoderhalscancer kan alltså cancern stoppas innan den bryter ut.

Samtidigt finns risken att ett dubbelt test skulle orsaka onödig oro, eftersom viruset ofta läker ut av sig själv. Vad som kan komma att bli aktuellt är organiserad HPV-testning endast för kvinnor i 30-årsåldern om med ganska långa intervall.

Unga kvinnor behöver inte testa sig
- Jag vill understryka att testning för HPV inte är aktuell för unga kvinnor där det här är en väldigt vanligt sexuellt överförlig infektion som går över av sig själv.

- Vad som kan komma att bli aktuellt är organiserad HPV-testning endast för kvinnor i 30-årsåldern med ganska så långa intervall, säger Joakim Dillner.

Test vart sjätte år räcker
Det skulle räcka med test vart femte till sjätte år. Idag kallas kvinnor mellan 23 och 50 till cellprov vart tredje år. Går man på varje sådant test har man redan ett gott skydd mot livmoderhalscancer, anser Joakim Dillner. Men statistik visar att med längre intervall skulle fler verkligen testa sig.

- Vi vet att det är mer än 20 procent av alla kvinnor som deltar, men som deltar alltför sällan. Det är i synnerhet den gruppen som vi tror kommer att få ett bättre cancerskydd av det här testet, säger Joakim Dillner.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".