Miljögift hos modern en orsak till testikelcancer

Miljögifter som var vanliga på 1960-talet kan ligga bakom ökningen av testikelcancer. Det framgår av en studie gjord av en grupp forskare vid Örebro universitet.
Enligt forskarna har de kvinnor vars söner senare fått testikelcancer haft högre halter av miljögifter i blodet, än de kvinnors vars söner inte har drabbats. – Detta kan vara ett bevis för att det faktiskt är under fosterstadiet som dessa effekter har uppstått, säger Gunilla Lindström, professor vid Örebro universitet. Gifter fanns i maten Enligt Gunilla Lindström var halterna av bland annat miljögifterna PCB och hexaklorbensen högst i omgivningen under 1960- och 1970-talen. De fanns bland annat i maten, speciellt i Östersjöfisk. Det forskaran nu ville undersöka var om pojkar som utsattes för miljögifter som foster eller nyfödda fick testikelcancer flera decennier senare. Nu, 20 till 30 år senare, har antalet fall av testikelcancer också ökat. Det kan bero på att mammorna har överfört halterna av miljögifter till sina söner via blodet och modersmjölken. Pojkarna har sedan länge brutit ner giftet och har nu normala halter i blodet, men skadan från spädbarnstiden kan ha kvarstått och orsakat cancern. Förbjudna numera Numera är flera av dessa miljögifter förbjudna och därför behöver gravida kvinnor i dag inte oroa sig, enligt Gunilla Lindström. – Mammorna har nu PCB-halter som är en tredjedel av mammor hade på 60- och 70-talen, kanske ännu lägre, säger hon. Så idag behöver gravida kvinnor egentligen inte oroa sig för just detta? – Nej, det stämmer, säger professor Gunilla Lindström. Idag tycks det också som antalet fall av testikelcancer har nått sin kulmen, och det kan ha samband med att gifthalterna i till exempel fisk har minskat. Den nya studien har antagits för publicering i den amerikanska vetenskapliga tidskriften Environmental health prospective, och därmed granskats av flera sakkunniga på området.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".