Boverket vill anpassa boende till 40-talisterna

Kommunerna måste börja bygga bostäder som passar den åldrande 40-talistgenarationen. Det anser Boverket som efterlyser en storsatsning på nya lägenheter. På så sätt skulle många av de villor som blivit för stora för de blivande pensionärerna frigöras för bostadssökande familjer.
- Jag tror att många i den generationen som skulle få det bättre om man skapar attraktiva bostadsalternativ till dem. Vi vill få igång ett bostadsbyggande, vill vill se till att våra barnfamiljer får bra bostäder så att det kan bli någon ordning på barnafödande i landet, säger Birgitta Frejd, bostadsmarknadsexpert på Boverket. För stora bostäder Idag är 1,7 miljoner svenskar mellan 50 och 64 år. Många av dem sitter med bostäder som blivit för stora och som dessutom är opraktiska för den som börjar bli lite till åren. Men i brist på bra alternativ stannar man kvar. Samtidigt letar många barnfamiljer med ljus och lykta efter ett större boende och det är den ekvationen som Boverket anser måste lösas. Attraktiva boende Man uppmanar därför kommunerna via sina bostadsbolag ta fram attraktiva boenden anpassade efter den kommande pensionärsgenerationens behov och krav. Lockar yngre ta över lantbruk Men det finns exemepl där man redan försöker. I Tingsryd i södra Småland ska kommunen ta fram ett femtiotal nya lägenheter i en speciell satsning att förmå äldre lantbrukare att flytta och istället locka yngre familjer att ta över lantbruk eller hästgårdar. Svårt lämna huset Det krävs att boendet är tillräckligt attraktiv och 70-åriga Elsa Lindgren i Uråsa utanför Tingsryd har själv svårt att lämna sitt hus. - Jag tycker det är en bra idé, men jag är tveksam om det kommer att lyckas för de gamla bönderna vill gärna gå hemma på sina gårdar så länge de kan och röra på sig och gå där de alltid har gått. Men det kostar väl inget att försöka.
Daniel Rundqvist i samarbete med SR Kronoberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista