Ödesår för brittiskt EMU-medlemsskap

För Storbritannien har avgörandets år nu kommit i frågan om landet skall gå med i den europeiska valutaunionen EMU. Senast i juni skall den brittiska regeringen besluta om den skall rekommendera en brittisk anslutning till euron och utlysa en folkomröstning, eller om den ska vänta ytterligare.
Premiärminister Tony Blair beskrev i sitt nyårsbudskap till britterna årets beslut om euron som det viktigaste enskilda beslutet på en generation, och det är väl känt att Blair vill gå till historien som den som förde Storbritannien fullt ut in i Europa. Men den allmänna bedömningen är att när den avgörande dagen kommer i juni så kommer den brittiska regeringen att säga att de ekonomiska kriterier den har satt upp som villkor för att rekommendera ett brittiskt inträde i valutaunionen "inte ännu" har uppfyllts. Bindningen till de ekonomiska villkoren, till att en anslutning till euron skall vara klart och otvetydigt bra för den brittiska ekonomin, gjorde labourregeringen för fem år sedan och den lägger makten över beslutet ligger hos finansminister Gordon Brown, som till skillnad från Blair anses känna djup skepsis inför en brittisk övergång till euron och vilja vänta. Den svenska folkomröstningen i år och de danska antydningarna om en ny folkomröstning kanske redan nästa år sätter press på Blair, som inte vill se Storbritannien isolerat och ensamt kvar utanför EMU. Men han kan knappast ta risken av en folkomröstning utan sin mäktige finansministers stöd och med en än så länge negativ väljaropinion. Bland brittiska euroanhängare finns de som tror att vägen till euron kan gå via Baghdad - att ett brittiskt deltagande i ett snabbt och relativt oblodigt störtande av Saddam Hussein skulle stärka Blair till den grad att han skulle kunna ta den politiska risken av en folkomröstning redan i höst. Men den mer allmänna spådomen är att en brittisk folkomröstning ligger flera år bort i tiden. Agneta Ramberg London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista