Frankrike lamslås av tågstrejk

Frankrike är på torsdagen lamslaget av en landsomfattande tåg - och tunnelbanestrejk. De anställda inom bland annat järnvägen och kollektivtrafiken protesterar mot att president Sarkozy vill försämra deras pensionsvillkor. Detta är den första stora protesten, mot den franske presidenten.

Cyklister och inlineåkare har kryssat fram mellan de täta bilköerna på förmiddagen. Andra har gått till jobbet.

Pensionsålder
Lokförare, konduktörer, tunnelbaneförare och andra vill dels inte att deras pensionsålder, 50 eller 55 år, ska höjas, dels inte att antalet tjänsteår för att få full pension ska stiga.

Lokföraren Laurent Morent är 46 år. Han strejkar i dag, torsdag. Samtidigt förstår han att pensionerna måste justeras i förhållande till att vi numera lever längre.

– Vi kan inte släppa igenom försämringar utan att få något i utbyte, till exempel höjda löner eller bättre arbetsscheman, säger han.

Sarkozy prövas
För Frankrikes president Nicolas Sarkozy kommer nu prövningarna. Opinionsmätningarna pekar både till hans och de strejkandes favör. Sarkozy har säkert inga planer på att ge vika i en fråga, som han sagt brådskar.

Endast en tiondel av tåg och tunnelbanor går i dag enligt tidtabellen. Sylvie fick gå upp kvart över fem i stället för framemot halv åtta.

– Vem har rätt då? Jag försvarar rätten att strejka, svarar Sylvie diplomatiskt.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se