Nya Kinaprotester mot Dalai lamas besök

På torsdagen protesterade Kina än en gång mot att den amerikanska presidenten George Bush välkomnade Tibets andlige ledare i Washington. Lamans USA-besök sker mitt under en ny kinesisk kampanj för att slå ner självständighetssträvanden i Tibet.

USA ska sluta blanda sig i Kinas interna angelägenheter. Det var meddelandet som den amerikanske ambassadören i Peking fick i dag på det kinesiska utrikesdepartementet.

Kina anklagar tibetanbuddhisternas andlige ledare Dalai lama för att ligga bakom separatism i tibetanska områden i västra Kina, och hans USA-besök har retat upp Kina, särskilt som det kommer mitt i en ny kampanj för att slå ner uppblossande självständighetsmanifestationer.

Trappade upp kampanjen
I september, innan den viktiga partikongressen som pågår just nu, trappade Kina upp sin kampanj mot tibetansk separatism och den statliga nyhetsbyrån Xinhua anklagade Dalai lama för att stödja ”onda sekter”.

Samtidigt pågår ett arbete med att byta ut tibetanska myndighetspersoner mot etniska kineser som tränats i tibetanska.

I Gansuprovinsen i västra Kina sitter just nu fyra femtonåringar häktade för att ha målat Dalai lama-vänlig graffiti i sin by. I västra Sichuan protesterade tibetaner i augusti mot de kinesiska myndigheterna och uttryckte sitt stöd för Dalai lama, och myndigheterna svarade med att skicka en beväpnad polisstyrka.

Flydde efter upprorsförsök
Dalai lama flydde från Tibet efter att han hade organiserat ett upprorsförsök mot den kinesiska armén 1959, men han är fortfarande en stor auktoritet bland tibetaner.

På onsdagen gav president George Bush Dalai lama den amerikanska kongressens högsta utmärkelse. Vid ceremonin förnekade Dalai lama att han kämpar för ett självständigt Tibet, men att han önskar en ”meningsfull autonomi”. Men för Kina är Dalai lama en farlig separatist

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se