Nokia redovisar starkt resultat

Den finländska telekomjätten Nokia visade på torsdagen än en gång upp ett mycket starkt resultat. Under årets tredje kvartal gjorde Nokia en vinst på över 1,8 miljarder euro, omkring 17 miljarder kronor. Däremot är nätverksbolaget Nokia Siemens inte en lika lysande affär som mobiltelefonförsäljningen.

Med nästan 112 miljoner sålda mobiltelefoner under det tredje kvartalet i år närmar sig nu Nokia målet 40 procent av världsmarknaden. Det är bara en procentenhet kvar och det innebär ungefär 25 procent mer sålda telefoner än för ett år sedan.

Världsledande
Och ändå har tillverkningen av mobiltelefoner begränsats något av brist på komponenter, en brist som Nokia befarar kommer att fortsätta också under det nu pågående, det fjärde, kvartalet.

Nokia är fortfarande ohotat som världens ledande företag på mobiltelemarknaden och under perioden juli till september sålde bolaget för nästan 13 miljarder euro, det är över 120 miljarder kronor.

Däremot går Nokias försäljning av nätverk i det hälftenägda bolaget Nokia-Siemens inte lika bra som telefonaffärerna.

Stärkt sin ställning
För nätverken handlar det om en rörelseförlust på 120 miljoner euro, alltså över 1,1 miljarder kronor. Förväntningarna var inte heller särskilt högt ställda så det här är ingen stor besvikelse. Men den stora nätverkstillverkaren Ericssons vinstvarning tidigare i veckan gör ändå att en stor del av intresset i dag riktas också mot Nokias nätverksamhet.

Medan Nokia gärna vill rikta uppmärksamheten på sina framgångsrika mobiltelefoner. Och verkställande direktören Olli-Pekka Kallasvuo konstaterar att finländarna nu ytterligare har stärkt sin ställning och med hänvisning till kommande produkter från Nokia tycker han också nästa år ser lovande ut.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".