GMO-grödor kan börja odlas i Sverige

Odling av genförändrade grödor som majs och raps som står emot ogräsmedel kan bli aktuellt i Sverige. Men tre myndigheter konstaterar i en utredning att sådana grödor kan försvåra möjligheterna att uppnå Sveriges miljömål.

Lantbrukarnas riksförbund säger inte helt nej till GMO-grödor, men det måste bevisas att nyttan är större än risken.

– Det måste visas i någon typ av livscykelanalys. Just nu finns ingen GMO som är intressant att odla i Sverige, säger Jan Eksvärd, miljöchef på Lantbrukarnas riksförbund, LRF.

Det är bara ett par majssorter som hittills har godkänts för odling inom EU. Men skulle EU godkänna fler grödor för odling är de tillåtna i hela EU och då är det inget som hindrar att de odlas också i Sverige. 

Negativ påverkan
De senaste 15 åren har det gjorts ett stort antal svenska fältförsök med genmodifierad raps, potatis och sockerbeta.  Det som utredningen konstaterar är att odling av GMO-grödor kan ha negativ påverkan på växt och djurliv. GMO-gener från raps kan spridas till vilda släktingar och ogräsen kan bli resistenta mot ogräsmedel och på så sätt tvinga fram användning av starkare kemikalier. 

Gun Rudquist, chef för miljöavdelningen på Naturskyddsföreningen, vänder sig emot att vissa GMO-grödor redan från början är preparerade för att tåla bekämpningsmedel.

– De grödor som det nu talas om tål vissa utvalda kemiska bekämpningsmedel. Då måste man ställa sig frågan: vad är det för typ av jordbrukssystem som vi nu gynnar? Det här fortsätter gynna system som bygger på att man hela tiden använder kemiska bekämpningsmedel, säger Gun Rudquist.

Hållbart jordbruk
Inför framtiden ser inte Gun Rudquist utveckling av bekämpningsmedelståliga jordbruksväxter som en framkomlig väg för jordbruket.

– Varje tillämpning måste man bedöma utifrån om det gynnar utvecklingen av ett mer hållbart jordbruk eller inte. Om det är grödor som fortsätter att permanenta de problematiska system som vi redan har är det inte särskilt stor vits. Om vi får genetiskt modifierade grödor som slår in på en annan väg då kanske det kan vara intressant. Men i dag är det mera en fortsättning på den väg och den typ av jordbruk som redan har ganska stora risker.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista