Ryssland vill bygga starkare försvar

Ryssland kommer bygga upp ett avancerat försvar med nya typer av vapen och kärnvapen. Enligt president Vladimir Putin ska försvaret bli kompakt, bättre och mer effektivt. Satsningen på försvaret var en av många nyheter presidenten lanserade i ett tre timmars telefonväkteri med folket.

– 2008 kommer vi lansera ännu en atomubåt. Planerna är inte stora utan storslagna, men fullt realistiska, sa Vladimir Putin och radade upp hur det ryska försvaret ska bli kompakt, mer effektivt och oslagbart.

Det handlar om kärnbestyckade ubåtar och flyg, men också utveckling av hellt nya strategiska kärnvapenkomplex, enligt presidenten.

Återupprätta försvaret
Under Putins tid vid makten har stora satsningar gjorts på att återupprätta det nedrustade och försummade ryska försvaret.

För att visa att det också fungerar visades i det direktsända telefonväkteriet på tv hur Topol-M en av de nya interkontinentala missilerna testsköts från Plesetsk i i nordvästra Ryssland.

De officerare som sedan stod i tur att ställa frågor till presidenten gratulerades till ett framgångsrikt test. De svarade i kör:

– Vi tjänar vårt fosterland.

Moderinseringar utlovades
Putin lovade moderniseringar av flygvapnet, såväl bombplan som stridsplan. Nya generationer stridsplan utlovades om några år.

En stor del av de tre timmarna program med över två och halv miljon ryssar som ville fråga presidenten handlade om att visa hur starkt Ryssland är idag, militärt, ekonomiskt och politiskt.

Trots att det snart är parlamentsval ställdes få sådana frågor. Men Putin slog fast nästa år sitter en annan person här men vi kan inte ha någon som river upp vårt stabila system.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se