Förslag till ändring av sexualbrottslag

Tre av riksdagens partier vill ändra i den nya sexualbrottslagstiftningen. Partierna vill införa krav om samtycke, bland annat vill centerpartiet att det skall bli olagligt att ha haft sex utan att den andre personen har gett sitt samtycke till det, och den frågan kommer att debatteras i riksdagen på fredagen.

Johan Linander sitter i riksdagens justitieutskott för centerpartiet.

Krav på samtycke
– Dagens lagstiftning utgår från att det är ok att utföra en sexuell handling med en annan person tills den personen säger nej, eller gör motstånd. Vi menar att det är ett bakvänt sätt att se på sexualitet. Det borde vara naturligt att man har sexuella handlingar först när båda personerna är med på det.

Idag kan en person dömas för våldtäkt om han eller hon utnyttjar en annan persons hjälplösa tillstånd, eller om man tilltvingat sig sex med hot eller våld. Nu vill både centerpartiet, miljöpartiet och vänsterpartiet ändra lagstiftningen så att det finns med ett krav på samtycke.

”Normerande verkan”
Det vill säga att båda parter ska vara överens om att man vill ha sex, eftersom partierna inte tycker att dagens lagstiftning ger ett tillräckligt skydd i alla lägen. Alice Åström är vice ordförande i vänsterpartiet.

– Vi tror att det här har en normerande verkan också i samhället. Vi tror inte att det här kommer att göra stora förändringar under rättegångar idag, för det är fortfarande fråga om bevisvärdering.

– Men att det blir en norm. jag tror att växa upp i ett samhälle där det är självklart för pojkar och flickor att det är så att ”jag ska ha sagt ja”. Även för män och pojkar att, tjejen ska ha sagt ja. Det tror vi har en betydelse i långa loppet, säger hon.

Splittrar
Frågan splittrar både höger och vänsterblocket. Socialdemokraterna är principiellt emot en formulering, men vill utreda saken. Det har justitieminister, moderaten Beatrice Ask deklarerat att hon tänker göra när hela sexualbrottslagstiftningen snart ska ses över, men hon pekar samtidigt på svårigheterna med en formulering om samtycke.

Kristdemokraterna är mycket angelägna om att frågan om samtycke utreds. Däremot tror inte Folkpartiet att en ändring av lagen på den här punkten hjälper offren, säger riksdagsledamoten Cecilia Wigström.

”Ingen skillnad”
– Ord kommer fortfarande att stå mot ord. idag ställs frågan ”har man sagt nej”, med samtyckesregeln kommer frågan istället vara, ”har hon sagt ja”. Så det blir ingen skillnad. Det kommer också att innebära att domstolen måste utveckla någon slags praxis för vad ett samtycke innebär. För jag tror inte att någon menar att man ska skriva en lapp där det står-”ja, jag vil ha sex”, varje gång man vill ha sex.

– Utan det kommer att innebära att domstolen måste fokusera på hur kvinnan har samtyckt, vad har hon haft för kläder? Vilka signaler har hon gett? Därmed kommer det att bli mer fokus på kvinnan på offret. Vi vill att det ska vara fokus som det är idag, mer på männen, säger Cecilia Wigström.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista