Pengar i tid hellre än rehabilitering

Landets försäkringskassor har misslyckats med att göra av med alla de pengar som skulle gå till rehabilitering av långtidssjukskrivna. Trots försöken att omdisponera och omfördela anslagen ökar summan av de oanvända pengarna.
– Jag ser väldigt allvarligt på det här att här har det ställts resurser till förfogande där vi skulle kunna ge människor ett bättre stöd för att komma tillbaks till arbetet men vi klarar inte av att använda resurserna på ett tillräckligt bra sätt, säger Leif Westerlind som är enhetchef vid Riksförsäkringsverket. Skulle användas till att hitta rehabilitering Totalt fick försäkringskassorna i landet förra året 934 miljoner kronor av staten för att kunna arbeta med att rehabilitera långtidssjukskrivna. För den summan skulle försäkringskassorna bland annat köpa in utredningar för att kunna bedöma vilken hjälp som en långtidssjukskriven skulle behöva för att kunna återvända till arbetslivet igen. Men nu när året är slut så visar det sig att en stor del av pengarna, lite drygt 20 procent inte har använts och kanske nu delvis måste betalas tillbaka till staten. Enligt Riksförsäkringsverkets prognos handlar det om ungefär 192 miljoner kronor vilket är betydlig mer än vad Riksförsäkringsverket trodde i somras. Försäkringskassan betalar tillbaka till staten Vid försäkringskassan i Uppsala fanns nu vid årsskiftet tio miljoner kronor kvar av rehalbiliteringspengarna, pengar som försäkringskassan själv nu räknar med att tvingas betala tillbaka till staten. Det är så mycket som en tredjedel av den totala potten som skulle ha gått till rehabiliteringen av de långtidsjuka. Orsaken är att försäkringskassorna i Uppsala län dels har haft mycket att göra i och med att antalet sjukskrivna har ökat, dels att en onormalt stor del av den egna personalen har varit sjukskriven plus ett nytt datasystem som inte har fungerat som det var tänkt. Måste betala ersättning i tid Försäkringskassan måste prioritera utbetalningarna säger Anita Berger är socialdemokratisk ordförande för försäkringskassan i Uppsala län. – Jag vill också säga till de sjukskrivna att de är också intresserade av att få sina pengar så att vi kan inte prioritera bort den stora uppgiften att betala ut pengarna i tid och då kan det tidvis gå ut över rehabiliteringen, säger Anita Berger.
Maria Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".