SMHI spår hård isvinter

Nästan hela Sveriges kust är nu täckt av decimetertjock is och enligt SMHI går vi mot en riktigt lång isvinter för första gången sedan mitten av 1980-talet.
Uppe vid Norrlandskusten och nere i Västsverige ställer isen just nu till stora problem i fartygens farleder. I Göteborg till exempel har sjöpolisen svårt att ta sig ut med sina båtar, säger polischefen Göran Myrman från bryggan på Nya varvet i Göteborg. – Det är ju om det händer någon allvarlig olycka eller ett våldsbrott ute på öarna som kräver en snabb polisinsats. Vi kanske inte kommer så fort som vi borde göra. Vi har problem och det är framförallt det att våra båtar drivs med vattenjet. Det finns aggregat som höjs och sänks med hjälp av hydraulik och det ligger hydraulslangar. Risken att de skärs av av vassa iskanter är ganska stor och då får man otäcka oljeläckor och det är ju inte trevligt. I Göteborgs hamn, där temperaturen krupit ner mot tio minusgrader och vinden blåser med nordostlig kyla, är båtarnas skrov inkapslade av isen. På flera ställen bildar den jättelika sjok av tjock, frusen mosaik. Norröver har blåst och kyla pressat samman isen till små isberg med lika mycket kantig is under vattnet för båtar att grundstöta mot. – Isen krossas och det kryper ner på djupet. Ser man isen ovanifrån är det kanske en - två metersvallar som man ser, men sen kan det vara mellan 5-10 meter djupt under isen. Det är det som blir så besvärligt för vanliga fartyg att ta sig igenom, säger SMHI:s isexpert Tore Braun. Det är sådana här ingredienser som gör att SMHI för första gången sedan mitten av 1980-talet nu talar om en riktig isvinter över hela Sverige. Till och med Vänern håller på att frysa igen och för skärgårdsbor söderöver kan det bli läge att ta fram snöskoter eller promenera över till fastlandet. – Vi har betydligt mer is än vi har haft de senaste vintrarna vid den här tiden. 1986-87 någon gång var det en någorlunda riktig isvinter, sen har det varit någon enstaka, men som inte varit i den här stilen. Hur länge varar isvintern? – När den biter sig fast på det viset som den gjort nu är det stor chans att vi får en rejäl isvinter även i fortsättningen. Den kan ju vara till maj, i juni bör det vara slut uppe i norr, säger Tore Braun.
Jenny Lööf, Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista