Nordkorea kräver direkta samtal och pakt med USA

Nordkorea kräver en icke-angreppspakt med USA. Och direkta samtal med USA är enda sättet att lösa den kris som uppstått kring Nordkoreas kärnkraftprogram, sa på fredagen Nordkoreas ambassadör i Kina. Samtidigt ökar den diplomatiska aktiviteteten där såväl Ryssland som Kina ska försöka påverka nordkoreanerna.
Nordkoreanernas granne i söder, Sydkorea, har inlett en egen diplomatisk kampanj för att försöka bromsa den allvarliga kris som uppstått sedan Nordkorea aktivierat sitt slumrande kärnkraftsprogram. Sydkoreanska sändebud reste på torsdagen till Kina och på fredagen till Ryssland för att förmå kineser och ryssar att utöva inflytande över Nordkorea. Sydkorea vill medla Den tillträdande presidenten Roh Moo-Hyun, som inte blir statschef förrän i slutet av februari, har erbjudit sig att medla mellan Nordkorea och USA. På samma gång som sydkoreanerna anstränger sig diplomatiskt svarade på fredagen Nordkorea för ett ovanligt schackdrag. Ovanlig presskonferens Den nordkoreanske ambassadören i Peking höll en presskonferens, ett västerländskt påfund som de isolerade och självsvåldiga nordkoreanerna sällan brukar använda sig av. Men det är möjligen ett bevis på att Nordkorea ändå inte önskar fördjupa den klyfta, som uppstått med omvärlden under hösten. Nordkoreas budskap riktades till USA och till IAEA, FN:s atomenergiorgan. Kräver en pakt Nordkoreas krav är att USA ska ingå en icke-angreppspakt med det kommunistiska landet. – Vi är villiga att diskutera kärnkraftsprogrammet med USA och IAEA, sa Choe Jin-su, Nordkoreas ambassadör i Kina. USA motvilligt USA har konsekvent motsatt sig alla former av direktsamtal med Nordkorea så länge Nordkorea fortsätter påstå sig utveckla kärnvapen eller i verkligheten framställer denna sorts massförstörelsevapen. Oron började under hösten när Nordkorea erkände att ett hemligt kärnvapenprogram verkligen hålls i gång. Körde ut inspektörer Krisen förvärrades när Nordkorea bröt förseglingen på en vilande plutoniumbaserad kärnkraftsreaktor och körde ut IAEA:s inspektörer. Under de närmaste dagarna ska kärnvapenkrisen diskuteras på hög nivå i Washington. Sydkorea och Japan sänder delegater för överläggningar med Bush-regeringen. Än så länge har USA betonat att krisen ska kunna gå att lösa på diplomatisk väg.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista