Högt elpris driver upp inflationen

Elpriset är just nu det högsta hittills och det kommer att dröja minst ett år innan priset kommer ner på en normal nivå igen. Det betyder dels att inflationen ökar mer än beräknat, och dels att kraftbolagen tjänar mer pengar.
– Ja, vi tjänar pengar på att det är kallt, säger Seth Persson, chef för Vattenfalls produktionsplanering i Norden. De höjda elpriserna kommer att spräcka konjunkturinstitutets inflatonsprognos med ett par tiondels procentenheter. Men konjunkturinstitutets chef Ingmar Hansson är än så länge inte oroad över de höga elpriserna: – Vi bedömer att de här priseffekterna är tillfälliga. Det leder till att inflationen blir högre på kort sikt men vi tror att framöver med en mer normal vattenförsörjning räknar vi med att priserna återgår till den lägre nivån så vi tror inte på någon permanent inflationseffekt, säger Konjunkturinstitutets chef Ingmar Hansson.
Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista