Antalet bankrån ökar

Antalet bankrån ökar igen efter att ha minskat under flera år. Men om man ser till helheten av rån, stölder och annan brottslighet för att komma över kontanter så är antalet brott ganska så konstant.
Först minskade antalet bankrån under en lång period. I början av nittiotalet rånades omkring 150 bankkontor i Sverige varje år. Sen började bankerna arbeta med säkerheten på allvar. Först och främst genom att minska mängden kontanter som fanns lätt tillgänglig i kassan. Fördubbling på två år År 2000 var siffran så låg som 24 bankrån. Under 2001 och 2002 har utvecklingen vänt igen. Enligt bankerna genomfördes förra året 48 bankrån, en fördubbling på två år. Konjunktur i brottslighet Men man ska inte stirra sig blind på statistiken. Det går nämligen konjunktur även i brottslighet. När bankerna ökade säkerheten ökade först rån av postkontor, och sen sköt antalet butiksrån i höjden, säger Bertil Ellvén som är säkerhetschef på Föreningssparbanken. – Det var andra branscher som drabbades i samband med att säkerhetsinstallationerna på bankerna blev bättre. Man får se det här totalt, sker det inte på det ena stället, ger man sig på något annat. Man kan inte bara se siffrorna på bankrån isolerat. Det sker rån mot värdetransporter, det sker rån mot både stora och små butiker och under ett par år har man ägnat sig åt att försöka spränga upp våra uttagsautomater. Bankomaterna byggdes om Ungefär när antalet bankrån var som lägst inträffade var en våg av bankomatsprängningar. För att komma åt det har bankomaterna byggts om, bland annat så att infärgningen förbättrats, en färgpatron som bryts och gör att alla sedlarna i bankomaten blir kraftigt färgade. Värdetransporter rånas Så nu är bankomater inte lika lönsamma att spränga längre och brottligheten drabbar nu allt oftare personal på pengatransporter som ska fylla på bankomater. Här finns åtminstone en del av förklaringen att antalet bankrån ökar. Ofta fylls nämligen bankomaterna på inifrån bankkontoret och ett rån då räknas av till exempel brottsförebyggande rådet BRÅ som bankrån trots att det formellt är en värdetransportfirma som blir rånad.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista