Finnar avråds från att bada bastu

I Finland har den stränga kylan gjort att landets befolkning nu uppmanas att avstå från en av sina favoritsysselsättningar: bastubadet.
På fredagmorgonen slog elförbrukningen i Finland rekord. Det är förstås den rekordkalla inledningen av det nya året med temperaturer nedåt minus 40 grader som är orsaken. Bastubadet kan knäcka säkringarna Elbolagen är nu oroliga för att det ska bli ännu värre lite senare på fredagkvällen. För då inleder finländarna veckoslutet och trettonhelgen med att slå på elbastun som åtminstone i tätorterna har slagit ut den traditionella vedeldade bastun. När alla bastuugnar ska värmas upp samtidigt så kan det medföra något som närmast liknar en kollaps i eldistributionen. Det finns visserligen el men säkringarna riskerar att slås ut när alla sätter på sina bastuaggregat samtidigt. Det kan i sin tur kan ge problematiska strömavbrott, något man absolut inte vill ha i den här kylan. Hoppas på 70 grader Helst ser de ansvariga för eldistributionen att finländarna avstår från bastubadandet på fredagkvällen men det ska man nog vara verklig optimist för att tro. Då hoppas man kanske mer på att bastubadarna skulle kunna nöja sej med att ha lite svalare på bastun i kväll. Kanske bara sådär en 70 grader. Inför det hotet kanske en och annan ändå överväger att ta sin bastutur i morgon istället.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".