Ericsson medger osäkerhet om resultat

För en månad sedan redovisade Ericsson en ljus bild av framtiden. Men vad man inte sa då, var att man inte hade hela bilden klar för sig. När bilden klarnade i helgen blev företaget tvunget att vinstvarna.

Ericssons informationschef Henry Stensson medger att den information man gick ut med för en månad sedan innehöll en hel del osäkerhet.

– I ett kvartal, och särskilt i ett tredje kvartal när det är semester i Sverige i juli och semester i Europa och andra delar av världen i augusti, sker stora delar av fakturering och resultatmätningar väldigt sent. Men vår erfarenhet sedan arton kvartal i rad är att saker och ting jämnar ut sig över kvartalet. Den här gången gick tre olika saker, som vi redovisade i tisdags, fel, säger han.

Aktien föll
När det blev känt föll Ericssonaktien som en sten på börsen. Ericssonledningens trovärdighet har därefter ifrågasatts. Nu visar det sig att det fanns luckor i den beskrivning som Ericssons vd Carl-Henrik Svanberg gav på en kapitalmarknadsdag den 11 september.

När Svanberg målade upp bilden av fortsatt goda tider så var han förstås medveten om att sifferunderlaget hade brister, men räknade med att allt skulle reda ut sig - att det dagarna efter skulle komma positiva signaler om försäljning och vinster från de 140 dotterbolagen. Så hade det ju gjort tidigare.

Brist i rapportering
Men det visade sig mer vara förhoppningar och i måndags sprack allt. Enligt Henry Stensson utreder Ericsson nu bristerna i rapporteringen i syfte att hitta ett bättre sätt att spegla hur det går för företaget.

– Det är inte alldeles enkelt att förstå allting och man får inte in allting i god tid heller. Det är noggranna procedurer, de rullar under en tid, och så småningom växer det fram en komplett bild och när man väl har den får man agera snabbt, säger Henry Stensson.

Så det ni förmedlade den 11 september, det fanns rätt mycket gissningar om framtiden i det?

– Gissningar är också ett begrepp. Det var den bild vi kunde ha i det läge vi var i. Det är precis så det ständigt är. Om man inte kan ge den bästa bild man kan ge kan man inte ge någon bild alls. Den bild vi hade var den vi förmedlade.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".