Fler utbrott av myggvirus väntas

Experter vid den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC varnar nu för fler utbrott av chikungunyafeber i Europa. Det första europeiska utbrottet av sjukdomen i italienska Ravenna i somras, har hittills drabbat 240 personer och fortfarande sprids smittan där.

Till våren är det sannolikt att vi får fler utbrott, säger doktor Denis Colombiere vid ECDC. Europeiska smittskyddsmyndigheten väntar sig ingen omfattande chikungunyaepidemi.

Spreds troligen via en resenär
Man ser ändå allvarligt på att virussjukdomen, som tidigare bara funnits i Afrika och kring Indiska Oceanen nu kommit till den europeiska kontinenten. Det skedde troligen via en resenär som vistats i Indien och sedan kom till Ravenna.

Chikungunya ger hög feber och svår ledvärk. Den läker ofta av sig själv, men äldre personer med andra sjukdomar riskerar att dö i förtid.

Viruset sprids av så kallade tigermyggor som trivdes utmärkt i blöta blomkrukor på bakgårdarna i Ravenna. Numera finns myggan på flera håll i Europa, till exempel Frankrike, Grekland, Italien och Spanien.

Mild vinter förvärrar
I Italien sprider myggorna viruset fortfarande, och det väntas pågå några månader till.

Blir det en mild vinter kan ägg och mygglarver överleva och fortsätta sprida smittan i vår och då måste man snabbt sätta in åtgärder, säger Denis Colombiere vid den europeiska smittskyddsmyndigheten.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".