Nätpedofil gripen efter bildpublicering

En efterspanad pedofil som utsatt barn för grova sexuella övergrepp och som Interpol jagat i snart tre år har nu kunnat identifieras och gripas i nordöstra Thailand.

Kriminalinspektör Anders Persson på Interpol har lett utredningen och säger att genombrottet kom efter att polisen gick ut med bild på mannen, det är första gången Interpol gör så.

– Vi har aldrig gjort så avseende sexualförbrytare. Orsaken till att vi gjorde det nu var att inget land ville ta på sig ansvaret att efterlysa mannen, orsaken till det var att vi inte visste mannens nationalitet, säger han.

Förvrängt ansikte
Det enda polisen hade att gå på från början var bilder där en man begår grova sexuella övergrepp på mellan tio och tolv pojkar, den yngsta bara sex år. Mannens ansikte var förvrängt, liksom snurrat. Tysk polis lyckade snurra upp det så ansiktet syntes klart, men mer visste inte polisen.

Tills nu, efter bildpubliceringen har flera av varandra oberoende personer som kände till mannen pekat ut honom som en 32-årig kanadensare som arbetat som lärare i engelska i Sydostasien.

Förra veckan fångades han på bild av en övervakningskamera på Bangkoks flygplats och nu har han alltså gripits av thailändsk polis.

– Jag hoppas gripandet leder till att fler offer kan identifieras för det finns offer i Kambodja, Thailand och Vietnam. Och de här barnen lider säkert fortfarande av andras övergrepp, säger Anders Persson.

Tveksam över publicering
Just nu arbetar Anders Persson med ett nytt liknande fall, bilder på grova övergrepp av en okänd förövare. Genom att jobba på samma sätt hoppas han att även den pedofilen kan gripas. Samtidigt var han tveksam till om det var rätt att publicera bilderna där mannens ansikte hade snurrats och sedan vridits tillbaka.

– Helt enkelt för inte vill visa vilka möjligheter vi har, det är inte alltid man vill tala för förbrytare vad vi är tekniskt kapabla till. Men nu är det gjort och han är identifierad och gripen och vi har åtminstone eliminerat en person som riskerar att utsätta barn för övergrepp, säger kriminalinspektör Anders Persson,

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se