Svag dollarkurs slår mot exportföretag

Den svaga dollarn börjar nu påverka de svenska exportföretagens försäljningar och vinster. De större bolagen försäkrar sig mot valutaförändringar på kort sikt. Men på längre sikt är det svårare att göra något åt en starkare krona och fallande dollarkurs.

– Vid halvårsrapporten räknade vi att på helårsbasis få en negativ effekt på cirka 600 miljoner kronor. Nu efter nio månader höjer vi det till 630 miljoner kronor på helårsbasis. Det är en följd av att dollarn har försvagats ytterligare mot kronan, säger Lars G Malmer, kommunikationsdirektör på verkstadsbolaget SKF.

Betyder det att det blir högre priser för era kunder?

– Ja, vi måste ju kompensera. Men det är inte bara valutan, det är valutaeffekter, råvaror och mycket annat.

Den svaga dollarn gjorde att skogsbolaget Stora Enso på torsdagen meddelade att vinsten för tredje kvartalet i år blir mindre jämfört med samma period i fjol.

Tidigare i veckan varnade också telekomjätten Ericsson för att tredje kvartalets resultat kommer att bli lägre än förväntat och även där hänvisade bolaget bland annat till en svagare dollar.

Säkrar valutaflöden
För SKF:s del går det att räkna dollarns ned- och uppgångar i många hundra miljoner kronor.

– Vi säkrar valutaflöden. Men vi kan inte säkra all valuta, vi kan säkra bortåt 70 procent av valutaflödet i dollar. Men vi har en tumregel som säger att en försvagning eller förstärkning av kronan gentemot dollarn på tio procent på årsbasis har en effekt på cirka 400 miljoner kronor, säger Lars G Malmer.

För gruvbolaget LKAB räcker det med att dollarn faller med tio öre för att det ska innebära ett inkomstbortfall på 160 miljoner kronor per år. Detta då handeln med järnmalm sker i den amerikanska valutan.

– För oss är dollarn en enormt viktig parameter. Om dollarn ligger kvar på de här nivåerna och fortsätter nedåt som en del banker förutspår slår det väldigt kraftigt mot LKAB, säger LKAB:s ekonomidirektör Leif Boström.

Påverkas på lång sikt
Men just nu är det lugnt. LKAB har säkrat dollarkursen för sina järnmalmsaffärer och påverkas inte på kort sikt av raset. Men längre fram kan en fallande dollar få stor inverkan på gruvbolaget, säger Leif Boström.

– Vi har säkrat på högre nivåer än dagens nivå på 6,40 kronor. På kort sikt, och då menar jag ett år, känner vi att vi har en bra säkringsnivå och påverkas marginellt av dollarkursen. Men om den här låga dollarkursen håller i sig i mer än ett år kommer vi att påverkas fullt ut av den, säger Leif Boström.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Annika Carpman
annika.carpman@sr.se