Regeringen vill få oss att handla miljövänligt

Regeringen vill skärpa miljömålen i konsumentpolitiken och sätter därför upp nya delmål. Målet är att öka vårt medvetande om att handla miljövänligt och göra det mer prisvärt. Dessutom ska man försöka sprida etisk märkning, det vill säga att produkten är tillverkad på ett etiskt sätt utan barnarbete eller liknande.
Några av de som inte alltid handlar miljövänligt är Sven Pettersson och Javed Tureshi som båda är från Stockholm. Det är många som idag inte väljer miljömärkta produkter när man är och handlar. Ibland kanske den ekologiska mjölken eller det svanmärkta tvättmedlet är någon krona dyrare, och det kan göra mycket i en nästan tom hushållskassa. Missnöjd regering Regeringen är inte nöjd med hur läget ser ut idag, enligt nya jordbruksministern Ann Christine Nyqvist. – Det kan vara så att det är svårt att jämföra Det finns inte märkningar som är lättillgängliga. Det kan också vara krångligt att bli av med avfallet. Ja, det finns en mängd infallsvinklar på det här, säger Ann Christine Nyqvist. Treårsplan Därför sätter man upp flera nya delmål för de närmaste tre åren: • Det ska vara enkelt och prisvärt att handla samt agera miljömässigt • Det måste finnas flera exempel på att ett ändrat beteende är bra för miljön, och en särskild utredare ska gå igenom och ta fram åtgärder för hållbar konsumtion. • Det ska till exempel bli lättare att jämföra priser och det ska bli mer samverkan mellan myndigheter. • Dessutom ska man försöka sprida den etiska märkningen. Det vill säga att produkten är tillverkad på ett etiskt sätt utan barnarbetare eller liknande. ”Priset viktigt” Tea Andersson från Göteborg handlar redan idag många miljövänliga saker. Men tror att det behövs fler åtgärder för att handla än mer miljömässigt. – Jag tror att både priset och mer information spelar roll. Regeringen kan se till att ännu mer produkter är miljömärkta, och sedan titta över priserna kanske, för det är ändå det de flesta tittar på, säger Tea Andersson. Inga subventioner Men några subventioner av miljömärkta produkter eller extra avgifter på miljöförstörande produkter är inte aktuellt enligt Ann Christine Nyqvist. – Det är inte den vägen vi går nu, utan här handlar det om bra kunskap hos konsumenterna, attitydförändringar, och också förenkla för konsumenterna att göra väl avvägda val, säger jiordbruksministern. Hur hjälper det en konsument att man informerar, om inte hushållskassan tillåter den Krav-märkta mjölken? – Det hjälper mig om jag är prismedveten och kan se skillnaden, och upptäcker att för vissa produkter är skillnaden väldigt liten, eller rentav ingen skillnad alls, svarar hon. Frågan är då vad detta ska leda till. Enligt jordrbuksminister Ann-Christin Nyqvist handlar det mycket om att stoppa en utveckling där vi konsumerar mer och mer, trots att det finns många miljövänliga produkter. – Min vision är ändå att vi ska tygla den här utvecklingen, och att vi som konsumenter har det lättare att leva och agera miljömässigt acceptabelt. I en roll där det är svårt att vara konsument, säger jordbruksminister Ann-Christine Nyqvist.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".