Salomonborna överlevde i grottor

Invånarna på ön Tikopia som tillhör Salomonöarna i överlevde cyklonen i förra veckan tack vare varningar och att de kunde ta skydd i bergen. Det rapporterar det första ögonvittnet som kunnat flyga med helikopter till den utsatta ön i Stilla havet.
Fem dagar efter det att den kraftfulla cyklonen Zoë hade dragit fram över flera öar som tillhör Salomonöarna i Stilla havet kom i går kväll de första direktrapporterna från ön. Inga människor omkom när tio meter höga vågor vällde in över ön Tikopia. Det kunde den australiske fotografen Geoff Mackley berätta efter att ha landat med helikopter på Tikopia. All radiokontakt med Tikopia har varit avbruten sedan i söndags när stormen med vindar som uppmätte åttio meter i sekunden drog in över ön, det finns ingen landningsbana för flygplan. Invånarna gömde sig i grottor Tikopia är en av den självständiga staten Salomonöarnas åttio öar öster om Papua Nya Guinea. Tikopia har 3 700 invånare, alla hade kunnat ta sig till bergen och söka skydd i grottor och sänkor när cyklonen härjade under tolv timmar. Stor förödelse Människorna klarade sig men förödelsen är oerhörd. De flesta bostäderna, det mesta av all odlad mark är förstörd, palmträd längs stilla havsstranden har knäckts som vore det tandpetare, dricksvattnet har blandats med saltvatten. Hjälpsändningar på väg Två båtar med hjälpsändningar är på väg från Honiara, ögruppens huvudstad som ligger mer än 100 mil väster om Tikopia. Uppenbarligen har invånarna på ön Tikopia klarat sig tack vare stigar som funnits sedan urminnes tider upp till skyddande grottor i bergen. Ytterligare några av de vulkaniska Salomonöarna drabbades av den våldsamma cyklonen men av allt att döma inte med samma kraft som Tikopia.
Lars Gunnar Erlandson, Hongkong
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".