Ny metod prövas i mördarjakt

Idag, fredag, är det exakt tre år sedan den uppmärksammade dubbelmordet i Linköping när en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna knivdödades på öppen gata. Med hjälp av ny datateknik hoppas nu polisen kunna gallra fram en gärningsman.

20 000 unga män har analyserats i datorn, och ett 50-tal ska nu kallas till förhör, säger spaningsledaren Benniet Henricson.

– Såvitt jag vet har inte den här möjligheten funnits så länge. Vi blev erbjudna av Rikskriminalpolisen att pröva det här och eftersom vi inte funnit någon gärningsman är vi beredda på att pröva det mesta.

Ingen gärningsman
Trots flera vittnen bra signalement DNA-spår och en av Sveriges mest omfattande utredningar så vet polisen fortfarande inte vem det var som knivdödade den åtta-årige pojken och strax därefter en 56-årig kvinna.

De flesta metoder har prövats, men nu står hoppet till den datakörning som Rikskriminalen gjort av 20 000 män mellan 18 och 28 år med någon anknytning till Linköping. Efter att till exempel fel hårfärg sållats bort har nu 50 stycken som på något sätt finns i polisens register sen tidigare valts ut.

– De personerna kommer under hösten att kallas till förhör och höras om sina förehavanden 19 oktober 2004, säger Benniet Henricsson.

Kommer de också att få lämna DNA-prov?

– Om det visar sig att de inte har alibi och de signalementsmässigt påminner om den gärningsman vi söker så kommer de att få göra det.

Redan har över 600 personer lämnat dna-prov, och 4 300 förhör har hållits. Fortfarande kommer också nya tips in, men utredningen har ändå inte rört sig nämnvärt framåt de senaste åren, medger Benniet Henricson.

– När det gäller signalement och utseende på gärningsmannen ska jag ärligt säga att vi inte vet mer nu än vi gjorde då.

Vilket hopp har du om att du en dag kommer stå där med personen som begick det är uppmärksammade dubbelmordet?

– Givetvis måste jag tro det annars skulle jag inte fortsätta jobba med det här ärendet.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista