"Peking-OS handlar inte om politik"

Pekings olympiska kommitté varnar aktivister för att använda OS nästa sommar för politiska syften, och säger att ”säkerhet” är den högsta prioriteringen i förberedelserna inför spelen.

Just nu, under kommunistpartiets viktiga partikongress, är centrala Peking är fyllt, för att inte säga överfullt, av säkerhetspersonal. En stor del av dem är speciellt inriktade på att upptäcka och eliminera protester. De rigorösa arrangemangen kring partikongressen tycks vara en försmak av OS här nästa sommar.

På en presskonferens på fredagen i samband med partikongressen varnade Liu Jingmin, vice presidenten i Pekings Olympiska kommitté, aktivister för att länka samman Peking-OS med politiska frågor eller bojkotter. Han sade att alla sådana aktiviteter var olämpliga och att politiska frågor som inte är direkt relaterade till spelen inte bör kopplas till Peking-OS.

Påtryckningar
Men de politiska kampanjerna kring Peking-OS är redan igång. Reportrar utan gränser försöker till exempel att använda OS till att få kinesiska myndigheter att mjuka upp sin ökänt hårda hantering av medier. Organisationen rankar Kina nära botten i sitt pressfrihetsindex, på plats 163 av 169.

Andra grupper utländska grupper försöker att använda OS för att få Kina att ändra sin utrikespolitik och sätta press på militärregimen i Burma och regeringen i Sudan, som båda är allierade med Kina och anklagas för grova övergrepp på mänskliga rättigheter.

Stängda bloggar
I Kina har ett flertal OS-kritiska bloggar stängts, och det är i princip förbjudet att säga något negativt om OS, att attackera OS har blivit synonymt med att attackera kommunistpartiet. Ändå är det många som kritiserar OS privat, och det som kanske är mest stötande för myndigheterna är när intellektuella kineser jämför Peking-OS med Hitlers stora propagandaolympiad i Berlin 1936.

Nu under partikongressen är det framförallt rättssökare från provinserna som ger myndigheterna huvudvärk, och det finns sedan gammalt en effektiv organisation för att ta hand om dem. Nästa sommar väntar även internationella aktivister på att få veckla ut sina banderoller, och frågan är hur myndigheterna ska hantera dem.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se