Fel, fusk, fiffel för miljarder

I veckan som gick förklarade Skatteverket att 133 miljarder kronor i skatt försvinner varje år, genom svartjobb, skatteplanering eller av oförstånd. Man kunde också, i en ny bok av de liberala debattörerna Stefan Fölster och Fredrik Bergström, läsa att 95 procent av svenska folket någon gång utnyttjat välfärdssystemen eller rundat andra regelverk. Är vi ett folk av fifflare? frågar sig Studio Etts fredagskrönikör Björn Elmbrant.

Just den frågan ställde sig ett av den svenska nationalekonomins stora namn, socialdemokraten Gunnar Myrdal i en artikel för snart 30 år sedan. För fusk fanns redan då, och en ambition med den stora skattereformen 1990 var att göra svartjobb mindre attraktivt.

Vad man idag kan säga är att svartjobben förmodligen inte blivit färre. Och man kan ana att det gamla samhällskontraktet av rättigheter och skyldigheter inte längre är lika giltigt för alla som förut.

Men när det gäller bidragsfusk eller skattefusk rör vi oss dessvärre i en terräng där verkligt handfasta kunskaper är sällsynta, däremot vimlar det av uppskattningar, tro, anekdoter, politiska fördomar och opinionsundersökningar.

Stefan Fölster och Fredrik Bergström har låtit göra en opinionsmätning där

1 257 personer fått svara på frågan om de någon gång under de senaste fem åren anpassat sitt beteende för att vinna fördelar av systemen i vid mening, alltså inte bara skatter och bidrag utan också djungeln på bostadsmarknaden.

Jo, det har 95 procent sagt att de gjort. Men de som erkänner att de någon gång fuskat med a-kassa och sjukpenning är färre, 16 procent, och svartjobb, det erkänner 11 procent. Så hur mycket klokare blir vi av en sådan undersökning?

Det kan vara som när man ska ta reda på hur mycket de unga super, att de som inte dricker nästan alls ändå svarar ”två liter i veckan” för att inte verka bakom flötet, utan i takt med tiden.

Och jag ser inga tecken till att myndigheterna försöker mörka sanningen om fusk och överutnyttjande. Tvärtom de sliter sitt hår. Nyligen sa till exempel Försäkringskassan i en rapport att man genom stickprov kan uppskatta svinnet till att ligga någonstans mellan 1.3 och 3.6 miljarder, varav kanske en miljard är medvetet fusk. Uppskattningar alltså, inga hårdfakta.

En miljard i riktigt fusk, är det mycket eller lite? Spontant kan man tycka att det är alldeles åt helsike för mycket. Men 520 miljarder betalas varje år ut i Sverige i bidrag och ersättningar. En miljard är alltså i runda svängar mindre än en femhundradel.

Nyligen satt den moderata socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrson med blossande kinder under ett möte med riksdagsjournalisterna, för hon var upprörd över miljardsvinn i trygghetssystemen, som någon gång i nästa månad ska avslöjas genom ett samarbete mellan flera olika myndigheter.

Men ministern hade inga siffror. Och såvitt jag förstått är de här nya siffrorna som är på väg inte heller hårdfakta, också här handlar det om skattningar, bedömningar, kvalificerade gissningar.

För ett grundläggande problem kvarstår. Att särskilja slarv och oförstånd från medvetet fusk, det skulle kräva en gigantisk kontrollapparat av medborgarna, som skulle få nordkoreanerna att blekna.

Medan väldiga ansträngningar görs för att syna i sömmarna ett antal luggslitna individer som hamnat mellan stolarna, men också för att leta upp några av välfärdssystemens unga, smarta fripassagerare, så kan man undra vad som görs åt kostymgubbarna i näringslivet. Och var är proportionerna?

Av Skatteverkets förlorade 133 miljarder i veckan uppskattas de svenska storföretagen svara för 25 miljarder och det lär vara en låg skattning. Det kan till exempel handla om att många storföretag skatteplanerar genom internprissättning.

I vintras upptaxerades och bötesbelades Volvo Personvagnar för transaktioner av det här slaget. Och det lär vara så att hälften av all världshandel faktureras via skatteparadis, typ Jersey, Bahamas och Cayman Island.

Det handlar om hisnande belopp, men har någon hört någon svensk minister vara chockerad över detta?

Björn Elmbrant
bjorn.elmbrant@sr.se