Stora förhoppningar på nya EU-fördraget

Redan under fredagen började arbetet med Europas framtid, efter att EU:s ledare under natten enats om ett nytt fördrag. På presskonferensen som avslutade toppmötet i Lissabon sa Portugals premiärminister José Socrates att det nya Lissabonfördraget ska ge EU stabilitet under en lång tid.

EU:s ledare verkade stärkta av att ha lyckats enas om det nya EU-fördraget när de återsamlades i dag här på toppmötet i Lissabon.

Regeringscheferna hoppas att de nya funktionerna av en president för europeiska rådet och en så kallad hög representant för EU:s utrikespolitik ska underlätta och skapa kontinuitet i EU-ländernas samarbete.

”Lättare fatta beslut”
EU-kommissionens ordförande Manuel Barroso anser att det blir lättare att fatta beslut.

– Det förenklar, det blir mer majoritetsomröstning, institutionerna har strömlinjeformats och beslutsprocessen förenklats, säger Manuel Barroso.

Nu kommer frågorna om vad som ska hända med EU:s framtid härnäst. Vad gäller hur unionen ska se ut i framtiden tänker Portugal ta fasta på det förslag om att tillsätta en grupp så kallade vise män som ska utreda förutsättningarna för EU i framtiden.

Sarkozys förslag
Förslaget kommer från Frankrikes president Nicolas Sarkozy och ses av många som ett sätt att skjuta frågan om nya medlemsländer och framför allt Turkiets eventuella framtida medlemskap på framtiden.

Exakt vilket uppdrag de vise männen ska ha är oklart, men de som i likhet med Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt vill ha in fler medlemsländer, är inte förtjusta i det här.

– Vi har markerat att vi inte tycker att försöka prata Europas geografi, eller att använda detta som en ursäkt för att göra det svårare för enskilda länder att bli medlemmar i EU, det tycker vi inte hör hemma i en sådan expertgrupp.

Stefan Winiger, Lissabon
stefan.winiger@sr.se