Barn ska inte dömas som vuxna, anser amerikansk organisation

I USA sitter mer än 2 000 ungdomar, under 17 år, sitter fängelser på livstid utan möjlighet till villkorlig frigivning. Det visar en sammanräkning från en amerikansk människorättsorganisation, som nu ska arbeta för att de här straffen blir olagliga.

I över ett års tid har organisationen Equal Justice Initiative, som arbetare för juridisk likabehandling i USA, gått igenom domstolsarkiven över hela landet och funnit att 2 225 amerikanska ungdomar under 17 år sitter på livstid i amerikanska fängelser, utan möjlighet till villkorlig frigivning.

I 73 av fallen handlar det om ungdomar som under 15 år. Med andra ord, de har inte rätt att köra bil eller se skräckfilmer på bio, men de anses alltså ändå vuxna nog att dömas enligt vuxna principer till livstids fängelse.

Döms som vuxna
Bland de livstidsdömda tonåringarna finns det också en kraftig överrepresentation av svarta ungdomar. Ungefär hälften av de dömda tillhör den gruppen, trots att den bara utgör tolv procent av den amerikanska befolkningen i sin helhet.

I många av fallen har de dömda barnen deltagit i brott där vuxna blivit dödade och enligt många delstatslagar ska de då också dömas som vuxna. Men enligt Equal Justice Initiative beror de höga talet också på inkompetens hos försvarsadvokaterna.

Vill ha ändrad lag
Att döma barn till livstidsstraff är ett brott mot FN:s barnkonvention, men den har dock inte skrivits under av USA. Men organisationen, Equal Justice Initiative, med säte i den sydliga delstaten Alabama, ska nu försöka ändra lagstiftningen genom att överklaga till flera olika delstatsdomstolar.

Argumentet kommer vara att eftersom det sen slutet av 80-talet är förbjudet att döma minderåriga till döden med motiveringen att de inte är fullt kapabla att ta ansvar för sina handlingar, så borde samma lagstiftning gälla för livstids fängelse, som organisationen kallar för en annan form av dödstraff, döden i fängelset.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se