UD planerar för Viktorias bröllop

Frågan om kronprinsessan Victoria ska gifta sig nästa år har uppmärksammats i svensk media under fredagen. Spekulationerna sattes igång av ett par rader i Utrikesdepartementets verksamhetsplan.

UD skriver att de vill ha extra resurser för:

”beredskap för bröllop i Kungahuset (övertid, presslogistik, datastöd, extrapersonal m.m m.m - omöjligt att kvantifiera i dagsläget)”.

Många journalister har ringt till UD under fredagen.

– Framför allt svensk media, men det har varit en del utländska medieföretag också. Jag borde ha kunnat inse att en sådan här formulering kan väcka en väldig uppmärksamhet eftersom en väldigt stor del av Sveriges befolkning går och väntar på ett kommande prins- eller prinsessbröllopp, säger Cecilia Julin som är presschef på UD.

Faktum är att Cecilia Julin ångrar att UD skrev så i verksamhetsplanen. I förra årets verksamhetsplan var formuleringen:

”eventuella oförutsedda händelser i det svenska samhället kan komma att behöva täckas”.

– Det var möjligen mitt misstag att bli tydligare. Jag tycker inte att det här är något som vi behöver hymla om, att det här är något som kommer att ingå i våra arbetsuppgifter någon gång i framtiden.

Blir det något bröllop då?

– Det har jag ingen aning om.

Men vad säger man då på hovet? Blir det ett bröllop i kungahuset nästa år?

– Jag har svarat många gånger att: det finns inga bröllopsplaner, säger pressansvariga Nina Eldh.

Daniel Värjö
daniel.varjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista