Bildt: Ingen affär så länge militären styr

Utrikesminister Carl Bildt säger på fredagen att regeringen inte kommer att ta ställning till någon försäljning av svenska Jas Gripen-plan till Thailand så länge landet är en militärdiktatur.

– Det är ju rimligt att man så att säga väntar med det slutgiltiga ställningstagandet, det har vi sagt också, det ända som har inträffat nu är att den thailändska regeringen har fattat ett beslut att man vill inleda de formella förhandlingarna om detta mot bakgrund av den bindande offert som Sverige lämnade 2005. De förhandlingarna kommer att inledas.
– När de kommer att avslutas och vilket exakt resultat de kommer att ge det vet jag inte men sen kommer man att ta ställning till detta enligt de lagar, förordningar och regler som gäller i Sverige.  

Sahlin kritisk
Det var socialdemokraternas ledare Mona Sahlin som tidigare på fredage förklarade att hon anser att regeringen borde vänta med Jas-affären, försäljning av tolv stycken Jas Gripen-plan, på grund av att Thailand är en militärdiktatur.

– Det är märkligt fegt av regeringen att inte ens kunna säga att Thailand är en militärdiktatur. Det är det första som jag tycker man måste resonera om och det vill jag höra Carl Bildt utveckla.
– Det andra är att innan det går att ta ställning till om det här är en rimlig affär så måste vi veta om Thailand blir något annat än en militärdiktatur, säger hon.

Val 23 december
Allmänna val ska hållas den 23 december i Thailand och statsminister Fredrik Reinfeldt säger att han är angelägen att samarbeta med socialdemokraterna i den här frågan.

– Jag söker ingen konflikt med Mona Sahlin kring detta, jag är övertygad om att vi kommer att landa på samma syn här, så som vi har gjort under många år mellan borgerliga politiker och socialdemokraterna. Så det hoppas jag blir fallet även den här gången, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se
Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista