Mer godis drabbar tänderna på socialt utsatta barn

En ny motståndsrörelse mot godis och skräpmat har startat i Sverige. Forskare och läkare varnar i artiklar för att det hotar både barns och vuxnas hälsa och nu vill också tandläkarna slå ett slag mot godiset.
– Jag tycker att vi ska försöka återgå till det som var för ett par decennier sedan nämligen att sötsaker skulle ätas vid något koncentrerat tillfälle, lördagsgodis och att man inte har godis i kassahöjd i affären, säger Björn Klinge som är professor i odontologi vid Karolinska institutet i Solna. Juletid är toppen för tandtrollen Vi är i tandtrollens månad, skrev en av de större dagstidningarna nyligen och julens godis är mumma också för tillverkarna. Före jul säljs en tredjedel av allt godis och närmare hälften av alla chokladpraliner. Förra året såldes godis för nästan tio miljarder i Sverige och nu varnar forskarna för att inte bara tobak och droger kan skapa beroende och sjukdomar. Också godis kan orsaka sockerberoende som kan vara svårt att ta sig ur. Björn Klinge säger att vi äter mera söta saker eftersom de alltid finns tillgängliga: – Det verkar som att man äter godis flera gånger per dag och det finns de som tolkar det här som att vi frestas mer, säger han. Mer socker i maten Tänderna tar stryk av att vi äter mera godsaker, sötade matvaror och läsk, säger Björn Klinge tandläkare och professor vid Karolinska institutet och det är vissa grupper som drabbas hårdare: – Ja för de som är mest utsatta, barn med invandrarbakgrund och barn med socialt utsatta föräldrar, det är där man ser försämrad tandhälsa och i den gruppen kanske frestelserna med godis är större alltså att man får möjlighet att belöna andra tuffa situationer i tillvaron genom att äta godis, säger Björn Klinge. Blinda av framgången Björn Klinge säger att tandläkarna gärna talar om de stora framstegen i kampen mot karies och att majoriteten barn inte har några hål i tänderna. Men då glömmer man de 10–15 procent som faktiskt har problem och en dålig tandhälsa. – Jag tror att vi bländas av framgången på tandhälsans område. De bra blir ännu bättre men vi glömmer en grupp som har hål i tänderna och som också har sjukdomar som behöver behandlas, säger han.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".