Condoleezza Rice, George Bush och Laura Bush.

USA skärper sanktionerna mot Burma

USA:s president George Bush vill hålla uppe det diplomatiska trycket mot regimen i Burma och meddelade därför på fredagen att USA skärper sanktionerna mot landet. Samtidigt jobbas det i den amerikanska kongressen för att införa ännu hårdare sanktioner, som riktar sig direkt mot amerikanska företag.

– Business as usual när det gäller Burma är inte acceptabelt, sade president Bush och berättade sedan att han beslutat om att skärpa de amerikanska sanktionerna mot Burmas ledning.

Det var ju för några veckor sedan som den med våld slog ner fredliga demonstrationer. Tio personer dog enligt juntaledningen, medan internationella organisationer hävdar att det handlar om minst ett hundratal.

I de nya sanktionerna fryses de amerikanska tillgångarna för ytterligare elva personer inom juntaledningen i Burma. Totalt berör det nu 25 personer, inklusive ledaren själv, Than Shwe. Dessutom har Bush gett order om att det amerikanska handelsdepartementet ska skärpa kontrollen över exporten till Burma.

Liknande förslag finns nu också inom den amerikanska kongressen. En grupp demokrater i representanthuset försöker nämligen få till en lagstiftning som skulle göra att den amerikanska energijätten Chevrons verksamhet i Burma skulle begränsas kraftigt.

President Bush, som för ovanlighetens skull i sådana här sammanhang framträdde med sin fru Laura, som engagerat sig mycket i just Burmafrågan, krävde också hårdare tag från Burmas grannländer Indien och Kina, länder som allmänt anses kunna påverka militärregimen mest.

USA:s skärpta sanktioner kommer bara någon vecka efter att EU skärpte sina. FN:s sändebud är just nu i regionen för att förbereda sitt nästa möte med Burmas ledning.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".