USA-militärer åtalas för massaker i Irak

Det blir ett rättsligt efterspel till dödsskjutningarna i den irakiska staden Haditha 2005. Två amerikanska militärer, ett befäl och en soldat i marinkåren, kommer att ställas inför krigsrätt efter händelsen där 24 irakiska civila skjöts ihjäl.

Den ene som nu ställs inför krigsrätt är en ung korpral som var med och sköt vid angreppet i mot civila i Haditha, han ställs inför rätta för bland annat dråp och grov misshandel medan den allvarligare anklagelsen om mord inte kunnat bevisats enligt marinkårens åklagare.

Den andre är en lite äldre överstelöjtnant som anklagas för att inte ha utrett eller rapporterat om Hadithahändelsen på ett korrekt sätt.

Fortfarande finns det dock inget beslut från åklagaren för det underbefäl som ledde själva anfallet, en 27-årig sergeant som anklagas för 17 mord i Haditha. Han väntas dock också ställas inför krigsrätt för den lägre anklagelsegraden dråp. Dessutom ska en utredning mot ytterligare ett befäl för bristfällig rapportering kring händelsen genomföras.

Men de två besluten om krigsrätt är den allvarligaste följden hittills för någon amerikansk soldat under Irakkriget och alltså de första efter det mycket omtalade Hadithafallet som väckt mycket stor uppmärksamhet i Irak, i USA och internatinoellt.

Amerikansk militär försökte först tysta ner händelsen, men efter att en irakisk journalist undersökt omständigheterna och den amerikanska tidskriften Time publicerat hans uppgifter var marinkåren tvingad att undersöka händelsen. 24 civila människor sköts ner i attacken, bland dem flera barn, men de anklagade marinkårssoldaterna hävdade att de agerade i enlighet med marinkårens stridsregler.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".